Økonomi

Næststørste aktiefald i 70 år: Her frygter man en ny statsbankerot

Investorerne har solgt ud af alt i Argentina af frygt for endnu en konkurs.

Argentinas økonomi er igen på vej mod problemer, frygter investorerne. (AP Photo/Natacha Pisarenko)

For tredje gang inden for de seneste 20 år er det sydamerikanske land Argentina på vej mod en ødelæggende statsbankerot.

Det tror i hvert fald investorerne, der mandag sendte de argentinske aktier ned med 48 pct. målt i dollars. Det er det næststørste aktiefald på en dag i hele verden siden 1950, skriver Bloomberg.

Over weekenden led Argentinas præsident, Mauricio Macri, et dårligt primærvalg forud for præsidentvalget, og det udløste panik på finansmarkederne. Der blev solgt ud af både aktier, obligationer og landets valuta, pesoen, som faldt til den laveste kurs over for dollaren nogensinde.

Og renten på Argentinas statsgæld steg kraftigt.

Finansmarkederne ser nu en 75 procents risiko for, at Argentina inden for de næste fem år vil misligholde sin gæld. I så fald kan Argentina blive erklæret bankerot - for tredje gang siden 2001.

Manden i centrum for den finansielle panik er Alberto Fernández. Til oktober ventes han at slå den siddende præsident Macri ved præsidentvalget. Og han, frygter investorerne, vil skabe tårnhøj inflation og forsøge at genforhandle Argentinas låneaftaler med sine kreditorer.

Argentinas nuværende præsident, Mauricio Macri, har ellers forsøgt at få landets økonomi tilbage på sporet med en række låneaftaler med Den Internationale Valutafond (IMF). Valutakursen og inflationen er kommet nogenlunde under kontrol.

Alt det kan smuldre, hvis Macri taber præsidentvalget, frygter flere investorer.

»Håbet om at Argentina bliver en bæredygtig, velfungerende økonomi er blevet ødelagt for nu,« siger Patrick Wacker, porteføljeforvalter hos UOB Asset Management i Singapore, til Bloomberg.

Argentina har i 16 ud af de seneste 50 år været i recession. Og landet har måttet indgå over 20 låneaftaler med IMF for at kunne holde hånden under sin skrøbelige økonomi.

Ifølge Bloomberg har Argentina en milliardstor gæld, som forfalder i 2019 - altså skal betales tilbage. Dertil kommer obligationsgæld, lån og rentebetalinger for adskillige milliarder dollars.

Det største aktiefald nogensinde på en dag var på Sri Lanka i 1989. Da faldt aktiemarkedet med 62 pct.

BRANCHENYT
Læs også