Økonomi

Storinvestor: Frygten for en recession kan være overdrevet

Obligationsmarkedet i USA har sendt et recessionssignal, men en stor kapitalforvalter sætter nu spørgsmålstegn ved, om dette signal stadig er pålideligt.

Rentekurven har tidligere været en pålidelige indikator i forhold til at forudsige recessioner. Foto: Dario Cantator, AP Photo/NYSE Euronext

Ro på. Det er langt fra sikkert, at der kommer en recession. Sådan lyder det nu fra Shamik Dhar, cheføkonom i BNY Mellon Investment Management, der med en formue på ca. 12.000 mia. kr. under forvaltning hører til i top-5 over de største kapitalforvaltere i verden.

Udmeldingen kommer, efter at det amerikanske obligationsmarked tidligere på ugen sendte endnu et recessionssignal. Når renten på amerikanske statsobligationer dykker under renten på statsobligationer med kortere løbetid, er det et recessionssignal. Det kaldes en inverteret rentekurve, og dele af den amerikanske rentekurve har været inverteret i et stykke tid.

Onsdag dykkede renten på den 10-årige amerikanske statsobligation kortvarigt under renten på den 2-årige statsobligation. Det er første gang siden 2007, at det er sket, og da en inverteret rentekurve er gået forud for alle recessioner i USA siden Anden Verdenskrig, har obligationsmarkedet været ét af de mest pålidelige i forhold til at forudsige en recession.

Udviklingen har skabt frygt i markedet for, at en recession er på vej. Men denne frygt kan meget vel være overdrevet lyder det altså fra Shamik Dhar.

»Den inverterede rentekurve er mindre pålidelig end overskrifterne antyder. Den inverterede rentekurves ry for at kunne forudsige fremtiden var velfortjent, da pengepolitikken var normal. Men tingene er anderledes i verden efter finanskrisen,« udtaler Shamik Dhar i et notat fra BNY Mellon Investment Management.

Han påpeger, at rentekurven i 1970'erne, 80'erne og 90'erne blev inverteret, fordi inflationen var på vej op, og det fik centralbankerne til at sætte deres ledende rentesatser op. Det ville obligationsmarkedet reagere på, og dermed ville rentekurven blive inverteret.

I dag kæmper centralbankerne for at få inflationen op, og derfor er det mindre sandsynligt, at centralbankerne vil udløse en recession.

»Dette betyder ikke, at risikoen ikke er stigende. Men det antyder, at vi bør prøve at forstå, hvorfor rentekurven er blevet inverteret i stedet for bare blindt at tro på den som en indikator for den fremtidige økonomiske vækst,« lyder det fra Shamik Dhar.

Følg serien: 10 idéer, der kan ændre Danmark
Læs om 10 visionære iværksættere og deres idéer. I denne uge dækker FINANS fødevarerbranchen, hvor vi ser på fordel og ulemper i forhold til de en af de idéer, som forsøger at bygge verdens med avancerede fødevareprinter.
Læs serien her
BRANCHENYT
Læs også