Økonomi

Storinvestor: Frygten for en recession kan være overdrevet

Obligationsmarkedet i USA har sendt et recessionssignal, men en stor kapitalforvalter sætter nu spørgsmålstegn ved, om dette signal stadig er pålideligt.

Artiklens øverste billede
Rentekurven har tidligere været en pålidelige indikator i forhold til at forudsige recessioner. Foto: Dario Cantator, AP Photo/NYSE Euronext

Ro på. Det er langt fra sikkert, at der kommer en recession. Sådan lyder det nu fra Shamik Dhar, cheføkonom i BNY Mellon Investment Management, der med en formue på ca. 12.000 mia. kr. under forvaltning hører til i top-5 over de største kapitalforvaltere i verden.

Udmeldingen kommer, efter at det amerikanske obligationsmarked tidligere på ugen sendte endnu et recessionssignal. Når renten på amerikanske statsobligationer dykker under renten på statsobligationer med kortere løbetid, er det et recessionssignal. Det kaldes en inverteret rentekurve, og dele af den amerikanske rentekurve har været inverteret i et stykke tid.

Onsdag dykkede renten på den 10-årige amerikanske statsobligation kortvarigt under renten på den 2-årige statsobligation. Det er første gang siden 2007, at det er sket, og da en inverteret rentekurve er gået forud for alle recessioner i USA siden Anden Verdenskrig, har obligationsmarkedet været ét af de mest pålidelige i forhold til at forudsige en recession.

Udviklingen har skabt frygt i markedet for, at en recession er på vej. Men denne frygt kan meget vel være overdrevet lyder det altså fra Shamik Dhar.

»Den inverterede rentekurve er mindre pålidelig end overskrifterne antyder. Den inverterede rentekurves ry for at kunne forudsige fremtiden var velfortjent, da pengepolitikken var normal. Men tingene er anderledes i verden efter finanskrisen,« udtaler Shamik Dhar i et notat fra BNY Mellon Investment Management.

Han påpeger, at rentekurven i 1970'erne, 80'erne og 90'erne blev inverteret, fordi inflationen var på vej op, og det fik centralbankerne til at sætte deres ledende rentesatser op. Det ville obligationsmarkedet reagere på, og dermed ville rentekurven blive inverteret.

I dag kæmper centralbankerne for at få inflationen op, og derfor er det mindre sandsynligt, at centralbankerne vil udløse en recession.

»Dette betyder ikke, at risikoen ikke er stigende. Men det antyder, at vi bør prøve at forstå, hvorfor rentekurven er blevet inverteret i stedet for bare blindt at tro på den som en indikator for den fremtidige økonomiske vækst,« lyder det fra Shamik Dhar.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.