Serier

Erhvervslivet advarer: En recession i Danmark vil ramme hårdt

Den nye topchef i DI, Lars Sandahl Sørensen, er nervøs for dansk økonomi i lyset af handelskrigen og brexit. Der er ikke meget at stå imod med fra politisk side, hvis nedturen kommer, advarer han.

Trumps handelskrig
Lars Sandahl Sørensen, ny adm. direktør i Dansk Industri, er nervøs for, at Donald Trump og Kina presser dansk økonomi i recession med deres handelskrig.  Foto: DI Lars Sandahl Sørensen, ny adm. direktør i Dansk Industri, er nervøs for præsident Donald Trump og Kina presser dansk økonomi i recession med deres handelskrig.  Foto: Kevin Lamarque/Reuters

Danske virksomheder er under pres fra handelskrigen mellem USA og Kina og usikkerheden om udfaldet af brexit, som allerede har ramt økonomierne på nogle af vores største markeder.

Det er nu blevet så slemt, at man ikke skal afskrive en dansk recession, mener Lars Sandahl Sørensen, den nytiltrådte topchef for erhvervslivets stærkeste interesseorganisation, Dansk Industri (DI).

Er du bekymret for recession i Danmark?

»Ja. Ja, det er jeg,« siger Lars Sandahl Sørensen.

»Der er rigtig meget uklarhed og usikkerhed ude i verden lige nu. Vores hovedmarkeder i Tyskland og Sverige er tæt på recession, hvilket får direkte indflydelse på danske virksomheder og dansk økonomi lynhurtigt,« fortsætter han.

Sidste uge sluttede med en eskalering af handelskrigen, da Kina svarede igen på allerede varslede amerikanske tariffer ved at lægge egne tariffer på varer fra USA.

Det fik kort tid efter den amerikanske præsident, Donald Trump, til at true med at sende tarifferne på en række andre kinesiske varer yderligere i vejret.

Selvom Trump mandag sagde, at kineserne nu er klar til at vende tilbage til forhandlingsbordet, så tror hverken Jyske Bank og Danske Bank på, at parterne bliver enige inden det amerikanske præsidentvalg næste år.

»Forhandlingsklimaet er så forgiftet, at udsigten til en handelsaftale er forringet betydeligt. Derfor venter vi nu ikke længere en handelsaftale som vores hovedscenarie, og vi kan bestemt ikke afvise yderligere eskalering af handelskrigen,« siger Kim Fæster, chefanalytiker i Jyske Bank.

Usikkerheden om udfaldet af handelskrigen og brexit holder ifølge BankInvest og Nordea allerede nogle virksomheder fra at investere og driver finansmarkederne mod store udsving.

Alle er nervøse, fordi der er risiko for, at nedturen rammer ekstra hårdt denne gang, advarer Lars Sandahl Sørensen. Det skyldes, at man ikke har så meget at stå imod med som før, mener han.

»En recession vil slå hårdt. Der er trods alt grænser for, hvor meget vi kan sænke renterne, så hvad har vi at stå imod med, når det virkelig gynger? Rigtig mange af de finanspolitiske værktøjer, der kunne hjælpe, bruger vi stadig, så hvor meget er der tilbage i den kasse?« siger Lars Sandahl Sørensen.

Læs også