Serier

Boligejernes gevinst fra de lave renter runder 8 mia. kr. i år

Uroen i verdensøkonomien har indtil nu været en ganske god forretning for den enkelte boligejer i Danmark. Rentefaldet alene kan give gevinster for mere end 8 mia. kr., viser nye beregninger.

Nu gør de negative renter ondt
Rentefaldet i år har givet boligejerne en krukke guld, der er til at føle på, ifølge Lån og Spar Bank. Foto: Lars Krabbe

Frygten for en ødelæggende handelskrig, som har været med til at trykke renterne i bund, udløser hidtil usete besparelser for boligejerne på mere end 8 mia. kr. i år.

»Det har været historisk. Handelskrigen har været en ganske god forretning for den enkelte boligejer indtil nu,« siger Kai Lindberg, cheføkonom i Lån og Spar Bank.

Rentefaldet på de lange realkreditobligationer, som har banet vejen for to konverteringsbølger på sammenlagt 320 mia. kr. i år, har ifølge Kai Lindberg givet boligejerne vedvarende besparelser på renten på omtrent 5 mia. kr.

En tredje bølge af konverteringer mod slutningen af året kan bringe besparelserne op på mellem 6 og 7 mia. kr. om året. Dertil skal lægges rentefaldet på de variabelt forrentede lån, som har udløst besparelser på 1,2 mia. kr. i år.

»Det har været helt vildt,« siger Kai Lindberg.

Eftersom et gennemsnitligt boliglån løber op i 2 mio. kr., og der hidtil er konverteret for 320 mia. kr. i år, er det altså kun i omegnen af 160.000 boligejere, som skal dele gevinsten på 5 mia. kr. om året, ifølge Kai Lindberg.

Det giver godt 30.000 kr. per boligejer i de næste 20 år, som altså kan stikke omtrent 625.000 kr. i lommen før skat.

Det virker lidt som om, vi har fået de gode effekter af handelskrigen herhjemme. Men vi har stadig usikkerheden.

Overvismand Michael Svarer

Belønningen til boligejerne kommer tilsyneladende uden åbenlyse omkostninger andre steder i økonomien i år.

De økonomiske vismænd, Nationalbanken og regeringen regner således alle med, at beskæftigelsen stiger med omkring 35.000 personer i år, reallønnen med i omegnen af 1,5 pct. og huspriserne med omtrent 3 pct.

Overvismand Michael Svarer venter dog, at handelskrigen vil ramme Danmark næste år, og vismændene sænkede tirsdag prognosen for vækst og husprisstigninger næste år.

»Det virker lidt som om, vi har fået de gode effekter af handelskrigen herhjemme. Men vi har stadig usikkerheden. Det er svært at sige, at privatforbrug og investeringer ikke er ramt,« siger Michael Svarer, der til hverdag er professor i økonomi på Aarhus Universitet.

BRANCHENYT
Læs også