Alchemist bliver betegnet som verdens vildeste restaurant. Som et af de første spisesteder herhjemme gør restauranten brug af 3D-printet mad.
Prøv FINANS til virksomheden i 4 uger
Boligejernes gevinst fra de lave renter runder 8 mia. kr. i år
Uroen i verdensøkonomien har indtil nu været en ganske god forretning for den enkelte boligejer i Danmark. Rentefaldet alene kan give gevinster for mere end 8 mia. kr., viser nye beregninger.
Bo Nielsen, født 1972, er økonomiredaktør på Finans. Han er cand. polit. fra Københavns Universitet og har en Master i erhvervsjournalistik fra Northwestern University i Chicago. Før sin tid på Finans, arbejdede han for Bloomberg News, heraf to år i hovedkontoret i New York.
Inden journalistkarrieren arbejdede Bo bl.a. som økonom indenfor strategi, virksomhedsopkøb og forretningsudvikling hos A.P. Møller-Mærsk.
Han var før i tiden en adrenalinjunkie og var opslugt af maratonløb, boksning, matchracing og ekstremski. I dag nøjes han med at tage korte løbeture i medvind og går en tur på golfbanen i ny og næ. Han elsker at rejse, bruge tid med sine to børn og at nørde den med økonomiske tidsskrifter.
Som registreret bruger kan du gemme artiklen til senere læsning.
Frygten for en ødelæggende handelskrig, som har været med til at trykke renterne i bund, udløser hidtil usete besparelser for boligejerne på mere end 8 mia. kr. i år.
»Det har været historisk. Handelskrigen har været en ganske god forretning for den enkelte boligejer indtil nu,« siger Kai Lindberg, cheføkonom i Lån og Spar Bank.
Rentefaldet på de lange realkreditobligationer, som har banet vejen for to konverteringsbølger på sammenlagt 320 mia. kr. i år, har ifølge Kai Lindberg givet boligejerne vedvarende besparelser på renten på omtrent 5 mia. kr.
En tredje bølge af konverteringer mod slutningen af året kan bringe besparelserne op på mellem 6 og 7 mia. kr. om året. Dertil skal lægges rentefaldet på de variabelt forrentede lån, som har udløst besparelser på 1,2 mia. kr. i år.
»Det har været helt vildt,« siger Kai Lindberg.
Eftersom et gennemsnitligt boliglån løber op i 2 mio. kr., og der hidtil er konverteret for 320 mia. kr. i år, er det altså kun i omegnen af 160.000 boligejere, som skal dele gevinsten på 5 mia. kr. om året, ifølge Kai Lindberg.
Det giver godt 30.000 kr. per boligejer i de næste 20 år, som altså kan stikke omtrent 625.000 kr. i lommen før skat.
Det virker lidt som om, vi har fået de gode effekter af handelskrigen herhjemme. Men vi har stadig usikkerheden.
Overvismand Michael Svarer
Belønningen til boligejerne kommer tilsyneladende uden åbenlyse omkostninger andre steder i økonomien i år.
De økonomiske vismænd, Nationalbanken og regeringen regner således alle med, at beskæftigelsen stiger med omkring 35.000 personer i år, reallønnen med i omegnen af 1,5 pct. og huspriserne med omtrent 3 pct.
Overvismand Michael Svarer venter dog, at handelskrigen vil ramme Danmark næste år, og vismændene sænkede tirsdag prognosen for vækst og husprisstigninger næste år.
»Det virker lidt som om, vi har fået de gode effekter af handelskrigen herhjemme. Men vi har stadig usikkerheden. Det er svært at sige, at privatforbrug og investeringer ikke er ramt,« siger Michael Svarer, der til hverdag er professor i økonomi på Aarhus Universitet.
Følg serien: 10 idéer, der kan ændre Danmark
Læs om 10 visionære iværksættere og deres idéer. I denne uge dækker FINANS fødevarebranchen, hvor vi ser på fordel og ulemper i forhold til de en af de idéer, som forsøger at bygge verdens med avancerede fødevareprinter.