BREAKING

Triste tal fra USA og Tyskland viser pressede industrier

Tysk og amerikansk erhvervsliv er under pres, viser nye tal, og der er umiddelbart ikke store tegn på, at det vender lige foreløbig.

Den amerikanske industri er på vej ned i gear, og det kan ende med at presse verdensøkonomien også. I Europa er den største økonomi, Tyskland, i recession, og nye tal viser, at forventningerne til beskæftigelsen i industrien er på sig laveste siden 2014. 
Arkivfoto: AP/Carlos Osorio Foto: AP/Carlos Osorio

Det er øv med øv på, hvis man ser på humøret i erhvervslivet i USA og Europa lige nu.

I hvert fald ifølge de seneste PMI-tal, der er kommet i løbet af torsdagen, og som giver en indikation på, hvordan det går. Indekset går fra 0 til 100, og er det under 50 er der negativ vækst, recession.

Erhvervslivet i USA kan lige slæbe sig over 50 samlet set, mens beskæftigelsen i industrien er på 48,2.

»PMI-tallene indikerer samlet set, at væksten i amerikansk økonomi er toppet, og at væksten ikke bare er gået ét gear ned, men måske endda to gear. Hvis man kan stole på det her signal, så har stigningen i beskæftigelsen her i oktober været på sølle 50.000, hvilket i så fald vil være det laveste siden 2010,« forklarer senioranalytiker i Danske Bank Mikael Milhøj og peger på, at underindekset for netop beskæftigelsen har indtil videre haft ret i, at væksten er bremset op i 2019 sammenlignet med tidligere år.

Og en nedgang i amerikansk økonomi vil sprede sig.

»Hvis amerikansk økonomi bremser mere op, end vi tror, og måske endda ryger i recession, så vil det også ramme Europa og dermed Danmark,« forklarer Milhøj.

I Eurozonen er der målt på decimalerne også en lille fremgang, viste PMI-tal tidligere på dagen. Situationen er dog stadigt ikke noget at klappe af, fordi Europas lokomotiv, Tyskland, trækker ned. Efter at være gået i recession tidligere på efteråret, er der nu også tegn på stigning i antallet af arbejdsløse tyskere i industrien, viser tallene.

Mens tallene for hele Eurozonen lå på 45,7, lå den tyske industri på 41,9, mens den tyske økonomi som helhed ligger på 48,6. Industrien svinger dog taktstokken for resten af økonomien, og derfor er der ikke meget at glæde sig over lige nu, lyder det fra cheføkonom i Sydbank, Søren V. Kristensen

»Det er for os et tydeligt tegn på, at de problemer, som industrien har været inficeret af igennem det seneste års tid, nu er ved at smitte til resten af økonomien. Hvis første beskæftigelsen rammes, så vil vi nemlig med overvældende sandsynlighed se, at også de europæiske servicevirksomheder vil få det sværere,« forklarer han.

Der er små lysglimt, men »de mere fremadskuende indeks er dog relativt dystre,« tilføjer han.

BRANCHENYT
Læs også