Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Finanscentrum oplever voldsom økonomisk nedtur efter uroligheder

De langvarige uroligheder gør ondt på Hongkong. Så ondt at den selvstændige kinesiske enklave nu er på kanten af recession.

Uropolitiet i formation langs en af Hong Kongs hovedveje. De massive uroligheder, kombineret med handelskrig og nedgang gang i den kinesiske vækst har ramt Hongkong hårdt økonomisk. Foto: Thomas Høy Davidsen

Det kan mærkes på finanserne, når der er uro i baghaven. Det må lederne af den kinesiske selvstyre-enklave Hongkong erkende. Det asiatiske finanscentrum befinder sig nemlig nu på kantan af recession, skriver CNN.

De seneste måneder har Hongkong været præget af massive uroligheder, der bl.a. er opstået i køkvandet på en række planlagte lovændringer, som kritikere mener vil indskrænke den selvstændige kinesiske regions handlefrihed yderligere og reelt vil betyde, at Hongkong kommer tættere på de vilkår som resten af Kina bliver styret af fra partitoppen i Beijing. Samtidig har handelskrigen mellem USA og Kina ramt Hongkong hårdt - ikke mindst kombineret med opbremsningen af den kinesiske vækst.

Og nu bliver det altså tydeligt, at urolighederne også har sat sit aftryk på økonomien, skriver CNN.

Således forventes Hongkong at præsentere endnu et kvartal med negativ vækst på torsdag, og dermed vil der de facto være tale om recession - da det vil være andet kvartal i træk, at det sker.

Det er Hongkong finansminster Paul Chen, der er ophavsmand til de dystre meldinger, og på hans blog uddyber han ifølge CNN, at både exporten og turistindustiren er hårdt ramt af den giftige cocktail af problemer.

Således skal eksporten ifølge Chen være dalet med 7 pct. i det sidste kvartal i forhold til samme kvartal sidste år. Det er det største fald i næsten et årti, skriver han.

Samtidig er antallet af besøgende til Hongkong faldet med 37 pct., hvis man sammenligner tredje kvartal i år med samme kvartal i 2018. Og der er ikke udsigt til bedring, lyder meldingen fra finansminister Chen, ifølge CNN. Således er antallet af turister faldt med 50 pct. i første halvdel af oktober.

Hongkongs rigeste mand, Li Ka-shing, lovede tidligere på måneden at yde en støtte på 128 mio. dollars til nødlidende virksomheder, der var ramt af den øjeblikkelige krise, og føromtalte Finasminister Paul Chen har ligeledes annonceret en økonomisk hjæpepakke på 255 mio. dollars til virksomhederne og en generel hjælpepakke til økonomien på 2,4 milliarder dollars.

BRANCHENYT
Læs også