Økonomi

Ved indgangen til 2020: Festen i dansk økonomi er ovre

Man skal belave sig på en lavere vækst i dansk økonomi de kommende år og en ledighed, som langsomt vil kravle opad. Dermed er højkonjunkturen slut for denne gang, lyder det fra en række banker.

Artiklens øverste billede
Festen i dansk økonomi lakker mod enden. Sådan lyder det fra en række banker ved indgangen til 2020. Arkivfoto: Casper Dalhoff

Efter seks år med opsving lakker det mod enden i 2020. Dansk økonomi bremser nemlig op, og ledigheden begynder langsomt at stige igen.

Det er første skridt mod en dybere afmatning, som kan komme stille og roligt i takt med, at økonomien løber tør for ledige ressourcer. Eller den kan komme mere abrupt, hvis den globale økonomi tager et dyk.

Sådan lyder det fra en række prognosemagere i de store banker.

Fladere vækst

»Den bedste tid i dette opsving er forbi os. Den almindelige dansker vil ikke opleve 2020 som et kriseår, men det bliver et år, hvor vi glider ud af højkonjunkturen og mod en lavere vækst,« siger Niels Rønholt, cheføkonom i Jyske Bank.

Danske Bank, Nordea og Finansministeriet regner med en økonomisk vækst i 2020 i omegnen af eller i underkanten af 1,5 pct. Sydbanks skøn er lidt lavere på 1,3 pct., mens Jyske Bank ser ind i en vækst på kun 0,9 pct.

Det er på niveauet, som det var i 2014. Fra 2015 til og med 2019 har væksten ifølge bankerne og regeringen ligget mellem 2 pct. og højdepunktet på 3,2 pct. i 2016.

Bankerne regner alle med, at beskæftigelsen i 2020 ikke vil stige hurtigt nok til at absorbere den nye arbejdskraft, der vil strømme ud i arbejdsstyrken. Sydbank forudser derfor en stigning i ledigheden fra en bund på 3,7 pct. i 2019 til 3,9 pct. ved udgangen af 2020 og 4 pct. i 2021.

»Der er ingen tvivl om, at vi kommer til at opleve det som en afmatning,« siger Jan Størup Nielsen, chefanalytiker i Nordea.

Det kunne være værre

Havde man spurgt bankerne i slutningen af november, var udsigterne for 2020 langt mere dystre. Usikkerheden forbundet med handelskrigen mellem USA og Kina og brexit truede med at trække vores store markeder i Tyskland, Storbritannien og Sverige i tilbagegang. Men et britisk valg, der for en stund har trængt risikoen for et kaotisk brexit i baggrunden, og med en handelsaftale mellem USA og Kina i støbeskeen, er der ifølge Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank, kommet mere ro på udsigterne for 2020.

»Hvor man for et par måneder siden i bedste fald kunne håbe på en afmatning i 2020, er det nu meget mere afbalanceret. Vi har fået afklaring på nogle af de ting, som var trusler. Økonomien i Europa er ikke længere i frit fald,« siger Las Olsen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.