Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Tyskland slår gældsbremsen fra i 2020

Som reaktion på den globale finanskrise for ca. 10 år siden indførte Tyskland en såkaldt ”gældsbremse”. Den skulle forhindre, at Tysklands økonomi ville vakle, hvis der opstod en ny global økonomisk krise.

For at modvirke den negative økonomiske effekt af den globale finanskrise for 10 år siden, øgede den tyske regering det offentlige forbrug som en modvægt til den økonomiske krise. Det skete på lige fod med alle andre lande, men gæld bryder man sig traditionelt ikke om i Tyskland, og derfor blev ”die Schuldenbremse”, gældsbremsen, vedtaget. Men måske den begynder at være generende for tysk økonomi, og udfordringen er, at man dengang forankrede gældsbremsen i grundloven.

Som grafik et herunder viser, steg den tyske statsgæld til omkring 80 pct. af bnp i årene efter finanskrisen, hvor EU’s regler foregiver, at statsgælden maksimalt må svare til 60 pct. af bnp. At ingen medlemslande holder sig til reglerne er en anden historie, men Tyskland valgte i 2009 ligefrem at indarbejde den gældsgrænse i landets grundlov. Måske valgte man den vej, fordi det netop var Tysklands egen centralbank, Bundesbank, der oprindeligt støbte kuglerne til reglerne om statsfinanserne i Maastricht-traktaten, herunder at et lands statsgæld maksimalt må udgøre 60 pct. af bnp. ..

BRANCHENYT
Læs også