Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Ekstremt vejr er den største globale risiko i 2020

Konsekvenserne af klimaforandringerne dominerer dette års rapport over globale risici fra World Economic Forum.

World Economic Forum 2020
Mørke skyer trækker sammen over Kansas City i USA i maj i fjor, og kort tid efter rammes området af adskillige tornadoer. Foto: AP/Charlie Riedel

Ekstremt vejr har for alvor manifesteret sig som den største globale risiko.

I den netop offentliggjorte Global Risks Report 2020 fra World Economic Forum topper ekstremt vejr listen over de mest sandsynlige globale risici.

Det er fjerde år i træk, men siden 2014 har ekstremt vejr enten været den største eller næststørste globale risiko, og såvel i fjor som i år er det manglende indsats over for klimaforandringerne, der ikke blot anses som den største risiko målt på sandsynlighed, men også målt på de potentielle økonomiske konsekvenser.

Ny på listen over de fem største risici i år er ”tab af biodiversitet” og ”menneskeskabte miljøkatastrofer”, hvorimod databedrageri og -tyveri samt cyberangreb er gledet ud af top fem-listen.

»Det er første gang nogensinde, at risici, der relaterer sig til miljø og klimaforandringer udgør de fem største globale risici. Dette kan ikke overraske, da bl.a. FN har advaret om, at en del af verdens lande er på vej væk fra forpligtelserne i FN’s Klimaaftale,« påpeger Børge Brende, præsident for World Economic Forum.

Største risici 2020
  • Ekstremt vejr
  • Manglende indsats mod klimaforandringer
  • Naturkatastrofer
  • Tab af biodiversitet
  • Menneskeskabte miljøkatastrofer

Det undrer rapportens forfattere, at cyberrisici er gledet ud af top fem.

»Mere end halvdelen af verdens befolkning er i dag online, og hver eneste dag går omkring én million mennesker på nettet for første gang i deres liv. Den digital teknologi rummer enorme økonomiske og samfundsmæssige gevinster, hvorfor ulige adgang til internet og mangel på globale cybersikkerhedsstandarder udgør betydelige risici,« understreger Børge Brende.

Risikobilledet skærpes af, at organisationer, der handler på vegne af suveræne stater, står bag nogle af de mest destruktive og vidtrækkende cyberangreb.

Rapporten konstaterer, at nogle risici flytter sig over tid. Det gælder bl.a. sundhedsrisici.

Således har hjerte-kar-sygdomme og sindslidelser overhalet infektionssygdomme som den førende dødsårsag, ligesom sundhedssystemet i mange lande i disse år sættes under voksende pres fra stadigt flere ældre.

»Stadigt flere epidemiske sygdomme kan i dag forebygges gennem vaccinationsprogrammer, men disse undermineres modvilje i visse samfund samt voksende modstand mod alle former for medikamenter. Dermed bliver det sværere at sætte det afgørende stød ind mod nogle af menneskehedens største dræbere, og dermed vokser de globale sundhedsrisici,« konstaterer World Economic Forum.

Seneste eksempel herpå er udbruddet af mæslinger i 2019, der spredte sig til mange lande og førte til advarsler for FN’s Sundhedsorganisation WHO.

BRANCHENYT
Læs også