Økonomi

Coronavirussen har spredt sig til 36 af USA’s delstater

Efter flere dages limbo var mareridtet på et krydstogtskib med coronavirus-smittede passagerer om bord mandag endelig forbi. Andre steder er problemerne kun lige begyndt. USA’s vicepræsident advarer om, at antallet af smittede vil stige.

Artiklens øverste billede
Politifolk holder vagt ved havnekajen i Oakland, Californien, hvor krydstogtskibet "Grand Princess" med 21 smittede passagerer og besætningsmedlemmer mandag lagde til kaj. Foto: Heidi Plougsgaard

Mere end 10 ambulancer ankom med udrykning og forsvandt ind bag et afspærret område på den ydre containerterminal. I luften snurrede to helikoptere. Formentlig fra lokale tv-stationer. På den modsatte kajkant havde 30-40 journalister taget opstilling under overvågning fra en politipatrulje.

Postyret skyldtes ”Grand Princess.” Krydstogtskibet med over 3.500 mennesker om bord havde efter fleres dages limbo ud for Californiens kyst fået lov til at glide under San Franciscos Golden Gate Bridge og lægge til kaj med sine syge passagerer.

Det gjorde mandag havnen i Oakland, en af de travleste i USA, til epicentret for coronavirus-krisen, som foreløbigt har bredt sig til 36 amerikanske delstater og har fået Wall Street til at storbløde.

Der var tale en enorm sundhedsopgave. 19 besætningsmedlemmer og 2 passagerer om bord var blevet testet positive og var de første, der blev kørt væk. Resten af passagerne blev efter tur sat på busser eller blev fløjet til militærbaser i Californien, Texas og Georgia, hvor de vil blive holdt i karantæne.

Intet af det huede Terry Soave, en 55-årig håndværksmester i Vestoakland. Han stolede ikke på løftet fra Californiens guvernør, Gavin Newsom om at tage alle forholdsregler for at beskytte lokale fra smitten.

»Jeg ved da godt, at risikoen er lille. Men hvad nu, hvis der sker fejl. Vi har mange hjemløse her, som er meget sårbare,« siger Soave, der også var irriteret over, at skibet ikke lagde til i San Francisco, som var dets oprindelige destination.

»Hvorfor skal vi være deres losseplads,« spørger Soave.

Det var en holdning, som mange i Oakland delte, men mislydene omkring håndteringen af krisen er endnu mere udpræget på det politiske niveau.

Terry Soave, en 55-årig entreprenør i Oakland, Californien, er irriteret over, at krydstogtskibet "Grand Princess" med coronavirus-smittede passagerer ombord, er blevet dirigeret til Oakland. Foto: Heidi Plougsgaard
Efter flere dage i limbo sejlede krydstogtskibet "Grand Princess" mandag under The Golden Gate og lagde til i havnen i Oakland, Californien. Foto: Kate Munsch/Reuters

Guvernører, demokratiske kongresmedlemmer og sundhedseksperter har kritiseret Donald Trump for ikke at tage situationen alvorligt nok og vildlede folk med sine udtalelser. Præsidenten har langet ud efter medierne og Det Demokratiske Parti for at puste unødigt til krisen og skade økonomien.

735 smittede i USA

»Det seneste år døde 37.000 amerikanere fra influenza. I gennemsnit mellem 27.000 og 70.000 om året. Intet bliver lukket ned; livet og økonomien går videre. Tænk over det,« tweetede Trump.

Præsidenten udtrykte også modstand mod, at passagerne fra ”Grand Princess” skulle have lov komme i land, fordi det ville øge antallet af smittede.

»Jeg har ikke brug for, at antallet bliver fordoblet på grund af et skib,« sagde han.

Der var tirsdag foreløbigt ”kun” lidt over 735 registrerede smittede i USA, men det relativt lave tal skyldes til dels, at adgangen til test har været begrænset.

En beretning fra Washington, den hårdest ramte stat, har udstillet problemet.

Kathy Jackson, 71, arbejder for et firma, der servicerer et plejehjem, hvor smitten er i fuldt udbrud. Hovedparten af de 22 dødsfald i Washington state som følge af coronavirussen er relateret hertil. Fredag i forrige uge besøgte Kathy Jackson det pågældende plejehjem og fem andre ældrecentre. Et par dage senere fik hun selv feber, hostede og var stakåndet. Alt sammen typiske symptomer.

Det fik Jackson til at sætte sig selv i karantæne og forsøge at råbe de statslige myndigheder op, men uden held, fortæller hun til Seattle Times. Hun kontaktede sin egen læge, men fik at vide, at hun ikke levede op de kriterier, som USA’s føderale Center for Sygdomskontrol (CDC) havde sat for at blive testet.

Jackson, der nu har fået det bedre, ved stadig ikke, om hun havde virussen.

En million tests

CDC, der brugte uger på at udvikle en prøve, der ikke virkede, har siden ændret retningslinjer. Ifølge vicepræsident Mike Pence, som står i spidsen for en ny særlig coronavirus-taskforce, vil omkring en million stykker testudstyr i denne uge blive sendt ud til alle delstater. Yderligere fire millioner test i de kommende uger.

»Tag ikke fejl. Nu får vi flere test, så vil der også blive flere sager,« advarede Pence.

Trump ved en pressebriefing i Det Hvide Hus om coronavirussen mandag. Til højre for præsidenten er det vicepræsident Mike Pence, som Trump har sat i spidsen for en særlig coronavirus-taskforce. Foto: Drew Angerer/AFP

Som andre steder i verden er konsekvenserne allerede enorme. Mange skoler har lukket midlertidigt ned, virksomheder har bedt ansatte arbejde hjemmefra, restauranter står halvtomme, og konferencer, sportsbegivenheder og kulturevents er flere steder blevet aflyst.

Mandag ramte det også præsidentens inderkreds. Hans nyudnævnte stabschef i Det Hvide Hus, Mark Meadows, satte sig selv i karantæne efter at have haft kontakt til en smittet på en konservativ partikonference. Fire andre republikanske kongresmedlemmer gjorde det samme, herunder Matt Gaetz, som i sidste uge gjorde nar ad situationen ved at tweete et billede af sig selv med en gasmaske på og mandag fløj med præsidenten fra Orlando, Florida, til Washington på Air Force One.

Trump mødtes tirsdag med republikanske medlemmer for af kongressen for at diskutere en økonomisk pakke, der skal hjælpe den hårdt ramte fly, hotel og krydstogtbranche. Præsidenten ønsker også at sikre timebetalte arbejdere, der ellers kan føle sig tvunget til at gå på arbejde, selv hvis de er syge.

»Dette har taget verden på sengen. Det er ikke arbejdernes skyld,« sagde Trump.

Sådan tænker Lindsey Bowen, en 41-årig lærer i Vestoakland, også om passagererne på ”Grand Princess:”

»Jeg er da ikke begejstret for, at skibet lægger til her, men de er jo mennesker. De er fanget i en ubehagelig situation, og det kunne også være sket for mig.«

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.