Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

BREAKING

»Mennesker, som lever i etværelseshytter med fem personer i hver, og som bruger fælles toiletter og vandhaner, hvordan går de i selvkarantæne?«

Coronasmitten er ved at få sit tag i Afrika. Jyllands-Posten rapporterer fra Sydafrika, hvor faren særligt lurer i Sydafrikas overbefolkede slumkvarterer.

Corona rammer verden
Sydafrika er det land næstefter Egypten, som har registreret flest smittetilfælde af corona blandt de afrikanske lande. Særligt i de overbefolkede townships, som er hjem for millioner af sydafrikanere, frygtes det, at smitten meget hurtigt vil sprede sig, hvis først den når dertil. Foto: Phill Magakoe/AFP A aerial view shows the Brazzaville informal settlement near Atteridgeville in Pretoria on March 18, 2020. - As the coronavirus tally climbs sharply in South Afria, water and sanitation becomes a concern in areas where the population live in close proximity with scarce access to both. (Photo by Phill Magakoe / AFP) epa08304929 Johannesburg City Council cleaners tidy up rubbish in the streets while wearing protective masks against Covid-19 Coronavirus, Johannesburg, South Africa, 18 March 2020.The city has now implemented more serious measures to control possible spread of the virus by closing city parks and limiting bars and restaurants to opening until 6pm. EPA/Yeshiel Panchia

Sydafrikas sundhedsstyrelse, NICD, kunne den 5. marts fortælle til omverdenen, at en 38-årig forretningsmand fra landets Kwazulu-Natal-provins var blevet testet positiv for covid-19.

Han var kommet hjem fra en rejse til Italien og var Sydafrikas første bekræftede tilfælde af corona, som i disse dage trækker dødelige spor over store dele af kloden.

10 dage senere – i søndags – var det samlede smitteantal kravlet op på 61, og landets præsident, Cyril Ramaphosa, tog den samme drastiske beslutning, som Danmark og andre lande i Europa på stribe er tyet til: Han lukkede landet ned.

Vi vasker vores hænder så meget som muligt og prøver at undgå at røre vores ansigter, men når du er stuvet sammen i en overfyldt minibus, og nogen hoster, er der intet sted at gemme sig …

Vuyo Kupiso, bosat i sydafrikansk slumkvarter

Præsidenten erklærede national katastrofetilstand, lukkede skoler, forbød forsamlinger på mere end 100 mennesker, indførte rejseforbud og slog grænsebommene i ved 35 indrejsesteder til landet i et forsøg på at reducere smittespredningen.

»Aldrig nogensinde i vores demokratis historie har vores land stået over for så alvorlig en situation,« advarede Ramaphosa.

WHO afviser høje mørketal

Sydafrika er det land, som næstefter Egypten har registreret flest coronasmittetilfælde på det afrikanske kontinent.

Virussens indtog er endnu ikke i samme skala, som vi har set det i asiatiske og europæiske lande, men smittespredningen er gået »meget hurtig« i de seneste 10 dage.

Det oplyste Matshidiso Moeti, Verdenssundhedsorganisationen, WHO’s, regionale direktør for Afrika, på en pressebriefing torsdag.

»Det er en ny og anderledes virus, og vi prøver stadig at forstå den. Ligesom i Sydafrika har vi set en spredning, men ikke på samme niveau som i det globale nord. Vi prøver at forstå, om det er relateret til vejr og temperaturer,« lød det fra Matshidiso Moeti.

Mange har spekuleret i, hvorvidt det lave antal af smittede i afrikanske lande indtil videre skyldes, at landene ikke tester for smitten i tilstrækkelig grad. Det afvises dog af WHO-direktøren:

»Selv om der er nogle tilfælde, som ikke er registrerede, tror vi ikke, at det drejer sig om et stort antal,« sagde Matshidiso Moeti, der ikke ønskede at give noget estimat for eventuelle mørketal.

Vaske hænder – men hvor?

Et vigtigt værn mod coronasmitten lyder på at vaske hænder, grundigt og ofte. Det er dog umuligt at efterkomme for millioner af mennesker i Afrika.

I lande syd for Sahara har 63 pct. af indbyggerne i urbane områder 258 mio. – ikke adgang til håndvask.

Under 5 pct. af befolkningen i Liberia, Lesotho, DR Congo og Rwanda har adgang til håndvask med sæbe.

I Sydafrika har ca. halvdelen af befolkningen i byerne 18 mio. ikke basale håndvaskfaciliteter i eget hjem.

Kilde: Unicef

I Sydafrika har sundhedseksperter rost præsident Ramaphosa for hans beslutsomhed og for at sende et besindigt, men alvorligt budskab til sin befolkning: Coronaepidemien har fået sit tag i landet, og befolkningen kan ikke ignorere den.

Selv det sædvanligvis trodsige oppositionsparti Democratic Alliance har lagt partipolitik på hylden og bakket op om de drastiske foranstaltninger.

Sydafrika er ifølge Verdensbanken verdens mest ulige land, hvilket også er kommet til udtryk på de sociale medier efter den nye coronavirkelighed i landet.

En »eksplosiv« situation

Dagen efter den sydafrikanske præsidents store tale til nationen så man billeder af hvide mennesker i velhaverkvarterer i færd med at tømme supermarkeder for dåsemad, håndsprit og toiletpapir, mens de sørgede for at holde distance til andre mennesker, som de var blevet opfordret til. Samtidig så man den anden virkelighed med billeder af sorte mennesker i lange køer ved minibusserne på vej til arbejde.

Torsdag steg antallet af covid-19-patienter i Sydafrika til 150. Landet havde torsdag eftermiddag endnu ikke registreret nogen dødstilfælde. Matematiske modeller udført af Professor Alex van den Heever fra Johannesburg forudser, at antallet af smittede kan stige til titusinder i de kommende måneder. Dette er vel at mærke alene i Sydafrika.

Landets sundhedsminister, Zweli Mkhize, har ligeledes beskrevet situationen som »eksplosiv« efter at have konstateret, at flere mennesker nu også havde fået påført smitten på sydafrikansk jord.

»Vi er bekymrede for de fattige og arbejderklassen i de sorte townships og slumkvarterer, hvor ressourcerne er få,« har han udtalt.

Sydafrikas sundhedsministerium er allerede presset til det yderste, og det frygtes, at regeringen ikke vil være i stand til at håndtere et coronavirusudbrud i de overbefolkede townships og slumkvarterer, hvor omkring 18 mio. voksne lever under fattigdomsgrænsen.

WHO deler bekymringen:

»Hvis vi får covid-19 ind her, bliver det svært at håndtere,« erkendte Owen Kaluwa, WHO’s repræsentant i Sydafrika, på torsdagens pressemøde.

Intet sted at gemme sig

Den 24-årige Vuyo Kupiso fra Cape Towns største township, Khayelitsha, siger, at coronavirussen har efterladt ham og alle de andre beboere ekstra udsatte.

»Det er ikke nemt for mennesker, som ikke har adgang til rindende vand, at vaske deres hænder. Mennesker, som lever i etværelseshytter med fem personer i hver, og som bruger fælles toiletter og vandhaner, hvordan går de i selvkarantæne?« spørger han.

Ifølge Vuyo Kupiso har middelklassen mulighed for at arbejde hjemmefra, men det er ikke muligt for mange i de store townships, hvor det er »business as usual«. Dertil kommer, at mange af slumkvarterernes beboere, som til daglig arbejder som tjenestefolk hos rigere sydafrikanere, er blevet sendt hjem og nu også opholder sig dagen lang på den trange plads.

»Vi vasker vores hænder så meget som muligt og prøver at undgå at røre vores ansigter, men når du er stuvet sammen i en overfyldt minibus, og nogen hoster, er der intet sted at gemme sig … Du kan kun håbe på det bedste,« lyder det.

Flere end 16 mio. mennesker i Sydafrika er hver dag afhængige af busser, taxier eller tog til og fra arbejde. Fattige mennesker er i en yderst udsat situation, mener Vuyo Kupiso.

»Der er et element af desperation. Selv om folk er bange for coronavirus, bliver de ikke hjemme, for de er nødt til at arbejde,« siger han.

Mangel på sygesenge

Den sydafrikanske regering har annonceret, at alle, som udsætter andre for sygdommen, nægter behandling eller spreder misinformation om covid-19 kan blive sat i fængsel. En familie på tre fra Tyskland er allerede blevet arresteret i Johannesburg, fordi de nægtede at gå i karantæne.

Sydafrikas sundhedsministerium siger, at det har fokus på at inddæmme smitten og indsamle ressourcer nok til at kunne stå imod udbruddet. Men faren er overhængende. Landets sundhedsvæsen råder kun over 5.000 intensive sengepladser og er blevet bedt om at forberede sig på, at udbruddet kan vare helt frem til juli.

Antallet af mennesker, som har tuberkulose eller er smittet med hiv, er blandt verdens højeste i Sydafrika, og sundhedsministeriet peger på, at coronavirussen kan ramme denne sårbare gruppe af mennesker, som ikke alle er under behandling, hårdest.

I WHO går bekymringen lige nu på de begrænsede muligheder for at teste mennesker for covid-19 og manglende adgang til testkits, mens også det lave antal af intensive sengepladser i alle afrikanske lande betegnes som en af de alvorligste udfordringer, skulle smitten for alvor sprede sig.

»Hvis vi ser på et land som Sydafrika, der har et af regionens mest udviklede sundhedssystemer, kan vi se, at det bliver en udfordring, hvis antallet af smittede og mange kritiske syge eksploderer. Situationen i resten af regionen er endnu mere udfordrende,« lød det torsdag fra WHO’s Matshidiso Moeti.

Den danske læge Mads Geisler har flere gange været udsendt til Afrika for Læger Uden Grænser, hvor han særligt har været med til at bekæmpe ebola. Han er også stærkt bekymret.

»I forhold til epidemiberedskab har man lært rigtig meget af ebolakrisen. Mange afrikanske lande er dygtige og har erfarne sundhedsprofessionelle, men med en stor sygdomsbyrde, skrantende infrastruktur, store slumområder og fattige mennesker er det svært at være effektiv med en smitteprofil som den, vi ser med corona,« lyder det.

BRANCHENYT
Læs også