Serier

DI: Coronakrise kan blive værre end finanskrisen

Corona rammer verden
Direktør Dansk Industri Lars Sandahl Sørensen og direktør i Dansk Erhverv Brian Mikkelsen. Foto: Jens Dresling

Coronakrisen kan gøre år 2020 til det værste år for dansk økonomi siden Anden Verdenskrig.

Det skriver Berlingske Business.

I en ny prognose vurderer Dansk Industri, at Danmarks bruttonationalprodukt vil falde med 155 mia. kr. i år, hvilket svarer til, at væksten ryger ned på 6,7 pct.

Faldet i væksten er mere end et procentpoint større end det samlede vækstfald under finanskrisen.

Dansk Industri har baseret prognosen på forventninger fra sit virksomhedspanel, hvor langt størstedelen regner med, at omsætningen falder.

- Jeg troede heller ikke på det, da jeg så tallene. Vi har jo allerede sagt, at det her er kommet både hurtigere, voldsommere og hårdere end tidligere. Men med de her tal vurderer virksomhederne selv, at vi risikerer en dybere krise med en negativ vækst, der er langt værre end under finanskrisen, siger Kent Damsgaard, direktør i Dansk Industri, til Berlingske Business.

Han understreger dog, at prognosen er forbundet med stor usikkerhed. 20 pct. af selskaberne har svaret "ved ikke" ved spørgsmålet om, hvad deres forventninger er for hele året.

Prognosen lyder på, at der vil være et fald på 5,7 pct. i Danmarks bruttonationalprodukt i marts og 8,8 pct. for andet kvartal.

Ifølge Kent Damsgaard er det uundgåeligt, at der vil komme en voldsom nedgang i økonomien i foråret.

DI's prognose bliver bakket op af overvismand og professor i økonomi på Aarhus Universitet, Michael Svarer.

Begge parter mener dog, at regeringens hjælpepakker i denne situation vil hjælpe med at tage noget af det værste, skriver avisen.

I sidste uge steg antallet af nytilmeldte ledige med 18.300 personer fra mandag til torsdag, hvilket er fire gange højere end normalt. Tallet faldt en smule torsdag.

Læs også