Serier

Økonomer: Ledigheden stiger med en hastighed, vi ikke har set siden finanskrisen

Den seneste uge er ledigheden steget med knap 23.000 personer, hvilket ikke er set siden finanskrisen for 12 år siden. Antallet af nytilmeldte ledige falder dog langsomt.

Corona rammer verden
Den seneste uge er ledigheden steget med knap 23.000 personer. Foto: Gregers Tycho

22.818.

Så mange danskere har den seneste uge meldt sig ledige, viser nye opdaterede tal fra Beskæftigelsesministeriet.

Dermed har coronakrisen for alvor sat sit aftryk på ledighedsstatistikken, efter at store dele af det danske samfund har været lukket ned den seneste periode, hvilket har tvunget flere virksomheder til at fyre medarbejdere.

»Det er voldsomme tal, der viser, at en decideret fyringsbølge er skyllet ind over det danske arbejdsmarked i den forgangne uge. Ledigheden er i den forgangne uge steget med en hastighed vi ikke har set siden finanskrisen i 2008,« siger Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv.

Søndag blev 773 personer meldt ledige, hvilket er mere end dobbelt så mange, som normalt melder sig ledige på en søndag.

Alligevel kan der være lys i mørket, påpeger Tore Stramer. Sammenlignet med sidste søndag, hvor antallet af fyringe for alvor begyndte at slå igennem i statistikken, går tendensen i den rigtige retning.

»Sidste søndag lå antallet af tilmeldte nyledige på 1.247 personer, og vi har siden mandag set, at tilgangen af tilmeldte nyledige er faldet støt. Der er altså tegn på, at fyringsbølgen aftager i styrke,« siger han.

Ifølge Anders Christian Overvad, økonom i Arbejdernes Landsbank, vil de økonomiske hjælpepakker, som er blevet lanceret både herhjemme og i udlandet, i første omgang holde hånden under økonomien.

»Hjælpepakkerne vil afbøde de værste konsekvenser for økonomien og hjælpe med at få den hurtigere på fode igen på den anden side,« siger han og uddyber:

»Danmark er som en lille åben økonomi dybt afhængig af situationen i resten af verden, og det er derfor betryggende, at udlandet også gør alt, hvad de kan, for at holde liv i økonomierne.«

Læs også
Top job