Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Japans corona-plagede økonomi har større problemer end et udsat OL

Alt tyder på, at De Olympiske Lege bliver udsat. Det ville normalt føre til et ramaskrig. Men under coronaepidemien kan omkostningerne vise sig blot at være en dråbe i havet.

Corona rammer verden
Normalt ville en udsættelse af OL ramme som et chok, både økonomisk og sportsmæssigt. Men der er intet normalt ved disse måneder, understreger analytikere. Foto: AP Photo/Jae C. Hong/Ritzau Scanpix

TOKYO – Det virker nu næsten utænkeligt, at De Olympiske Lege bliver afholdt i Tokyo til sommer. Reaktionen i Japan er dog relativt afmålt og ramaskriget erstattet af trist uundgåelighed.

For både Japan og verden har større problemer end en udskudt sportsfest.

Coronaepidemien nærmer sig hastigt 350.000 tilfælde og 15.000 døde på verdensplan. Den viser ingen tegn på at mildnes. Og dag for dag er presset steget på Den Internationale Olympiske Komité (IOC) for at få legene enten aflyst eller udskudt. Ligesom langt størstedelen af de adspurgte japanere også mener, at legene bør udskydes et år eller to.

Selv IOC og den japanske regering er begyndt at vakle efter måneders insisteren på det modsatte. Mandag udtalte Japans premierminister Shinzo Abe i en tale til parlamentet, at der »måske ikke var anden mulighed end at overveje en udsættelse«.

IOC har samme tanke, ifølge udtalelser samme dag.

Men OL er ikke blot verdens største sportsfest. Det er også en af de største erhvervsbegivenheder på kloden. Hvor stort bliver slaget for Japans økonomi?

Ikke nødvendigvis særligt stort lyder det fra analytikere. I hvert fald ikke relativt til, hvad coronaepidemien kommer til at koste for økonomien generelt.

»I et hypotetisk scenario uden coronaepidemien ville sådan en begivenhed have haft en væsentlig betydning,« udtaler Stefan Angrick, analytiker ved Oxford Economics, til CNBC om, hvordan en OL-udsætning ville have ramt Japan under mere normale omstændigheder.

»Men den nuværende situation taget i betragtning, med en så godt som lukket turistsektor og et privatforbrug på vej ned, vil konsekvenserne af at udsætte OL være begrænsede.«

For Japans økonomi står allerede til at miste så mange penge på grund af coronaepidemien, at selv et udsat OL ikke kan gøre ondt særlig meget værre.

Den japanske investeringsbank Sumitomi Mitsui beregnede ellers, at OL ville tilføje 2.000 milliarder kroner til landets økonomi, og at legene ville tiltrække to millioner turister.

Den japanske regering har brugt op mod 160 milliarder kroner på forberedelserne. Japanske firmaer har købt sig til sponsorater for 20 milliarder. Hoteller og restauranter har renoveret, rejsefirmaer ekspanderet. Men det var ikke kun beregnet for OL.

Japan modtog sidste år 33 millioner turister og håbede på endnu flere frem mod næste årti. Også derfor ekspanderede hotel- og turistsektoren som en gal.

Nu er det hele væk. Ifølge turistagenturet er antallet af turister for februar og marts faldet med 60 pct., og der er ingen udsigt til forbedring, så længe epidemien står på.

Samtidig var økonomien allerede på vej mod en recession i kvartalet, før coronavirussen bankede på døren på grund af et voldsomt fald i især det private forbrug.

Dette fald bliver nu kun større, som epidemien hærger, japanerne holder sig hjemme, firmaerne skruer ned for aktiviteten, resten af verden går i hi, og en massiv økonomisk krise truer.

Set i forhold til det, lyder den stigende konsensus, er selv et udskudt OL blot en dråbe i havet.

BRANCHENYT
Læs også