Serier

Mette Frederiksen klar til højere lønkompensation

Der kan være en markant, økonomisk håndsrækning på vej til de danske virksomheder, der kæmper med likviditeten. Regeringen er klar til at se på at øge beløbet for lønkompensation.

Corona rammer verden
Statsminister Mette Frederiksen meldte efter et møde med arbejdsmarkedets parter søndag ud, at regeringen kigger på mulighedn for at hæve grænsen for, hvor meget virksomheder kan få i refusion for de medarbejdere, de sender hjem i stedet for at fyre. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix)

Regeringen er klar til at betale en større del af virksomhedernes udgifter til hjemsendte medarbejdere.

Det var udmeldingen fra statsminister Mette Frederiksen søndag eftermiddag, efter hun på Marienborg havde holdt et virtuelt møde med erhvervslivet og arbejdsmarkedets parter.

»Alt det, vi har sat i gang, skal virke efter hensigten. Selvfølgelig er der nogle steder behov for at justere og gøre det anderledes, og det kan være på opfordring fra politiske partier og fra lønmodtagere og virksomheder, og det kigger vi positivt på,« lød det fra statsministeren.

I den senere tid har virksomhedernes organisationer talt om behovet for mere hjælp, og søndag luftede Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, muligheden for at hæve den nuværende refusionsgrænse fra 26.000 til 45.000 kr. om måneden for hver hjemsendt medarbejder.

Grænsen på 26.000 var en del af den trepartsaftale, regeringen indgik på rekordtid med lønmodtagere og arbejdsgivere for 14 dage siden.

Den giver pressede virksomheder mulighed for at sende mindst 30 pct. af medarbejderne hjem på fuld løn i stedet for at fyre dem, hvorefter staten kompensere op til 26.000 kr. Resten af lønudgiften hænger virksomheden selv på.

Om grænsen på de 45.000 sagde Mette Frederiksen:

»Det er noget af det, vi taler med parterne på arbejdsmarkedet om, og jeg synes det er helt naturligt og meget forventeligt, når man laver så stor en aftale på så kort tid, så vil der vise sig ting, man ikke har taget højde for.

Er I villige til at gå op på 45.000 kr.?

»Det sidder de og forhandler om sammen med finansministeren nu.«

I weekenden kom det frem, at 10.000 virksomheder på tre døgn har søgt om lønkompensation.

Under mødet blev det samtidig diskuteret, hvordan Danmark skal åbne op igen, efter landet har været lukket ned på mange områder de seneste godt 14 dage, og her kom det frem efter mødet, at der er enighed om, at en opåbning af smafundet skal ske på et oplyst grundlag og samtidig ske gradvist. præcist hvordan og hvornår ville parterne dog ikke sige noget om for nuværende.

Læs også
Top job