Økonomi

Hvilke erhverv skal have lov til at åbne næste gang? Professor mangler et tal for at kunne give et bud

Der skal finde en sammentænkning af det økonomiske og sundhedsmæssige aspekt ind i den næste fase af genåbningen, lyder det fra Torben M. Andersen.

Artiklens øverste billede
Foto: Bo Amstrup

Spørgsmålet om, hvem der skal have lov til at deltage i den næste fase af genåbningen af Danmark, trænger sig på, efter at de yngste børns og ca. 30.000 danskere i liberale erhverv - med et sæt retningslinjer i baglommen - er blevet sluppet fri.

Det er dog ikke et spørgsmål, som afføder et klart svar, hvis man stiller det til Torben M. Andersen, der er økonomiprofessor ved Aarhus Universitet og tidligere var overvismand.

»Det er et relevant spørgsmål, men jeg vil have svært ved at svare på det,« siger han.

Det skyldes, at der mangler data. Ikke på det økonomiske område, men data over coronavirussen. Og i den forbindelse har økonomiprofessoren et nyt ord.

»For at tage stilling til det kræver det en sammentænkning af det økonomiske og sundhedsmæssige aspekt. På den måde har vi et kontaktråderum, som vi kan råde over, og så se på, hvordan vi bruger det kontaktråderum til at få den største økonomiske effekt,« siger han.

Altså mangler der et tal for, hvor meget coronavirussen vil sprede sig for hver enkelt branche. Dermed tilslutter Torben M. Andersen sig den gruppe af eksperter, som ønsker mere åbenhed fra Statens Serum Institut om de epidemiologiske modeller, der er med til at bestemme farten for økonomiens genåbning.

»Vi kender størrelsen på de enkelte sektorer og de økonomiske tal, men vi mangler delen med smitten. Så det er umuligt at vurdere. Det er dilemmaet i det,« siger Torben M. Andersen.

I Danske Bank har man også svært ved at give et svar på, hvilke dele af økonomien der skal med i næste fase.

»Det er i sidste ende et spørgsmål om sundheden, og hvor meget smitten spreder,« siger Las Olsen, der er cheføkonom i Danske Bank.

Hvis man udelukkende ser på, hvad der fylder mest i økonomien, er svaret dog restauranter og storcentre.

»Det er to virkelig store klumper i den samlede økonomi,« siger cheføkonomen, der også savner beregninger af smittespredningen for hver branche. 

»Det ville være nyttigt at have den viden, så man kunne holde det op imod hinanden. Det vil vise, hvilket råderum der er, uden at smitten spreder sig for meget, og hvor vi får mest værdi ud af det. Men jeg har også respekt for, at det formentlig er svært at lave disse beregninger, så jeg skal ikke pege fingre ad nogen,« siger Las Olsen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.