Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Økonomer: USA's første kvartal var skidt - men det næste bliver værre

Den amerikanske økonomi skrumpede med 4,8 pct. i første kvartal af 2020, og dermed er vækstbilledet i USA værre, end økonomerne havde ventet. Men onsdagens nøgletal er blot et varsel om, hvad der venter i andet kvartal.

Det vurderer en række chefstrateger.

- Første kvartal ser ikke for godt ud, men det næste bliver adskillige gange værre. Udviklingen i amerikansk økonomi blev mærkbart forværret fra midten af marts og ind i april. Det vidner ikke mindst de over 20 mia. nye ledige meget tydeligt om.

- Vi venter derfor, at andet kvartal vil vise en vækstrate for USA på mellem minus 30 til minus 40 pct. annualiseret. Til gengæld vil det sandsynligvis markere bunden, da vi venter bedring fra tredje kvartal og fremefter, vurderer Frederik Engholm, der er chefstrateg i Nykredit, i en kommentar.

For året som helhed venter han en vækst på minus 5 pct.

Også i Danske Bank ser man onsdagens amerikanske tal som en advarsel om, hvad der venter.

- Selv om første kvartal viste en massiv økonomisk tilbagegang, så er det intet i forhold til, hvad der er i vente for andet kvartal, hvor de fleste forventer en markant større tilbagegang.

- For os er det store spørgsmål ikke længere, hvor hårdt økonomien rammes i første halvår - der er ingen tvivl om, at vi befinder os midt i en ekstremt dyb økonomisk recession, hvilket også ses af de amerikanske ledighedstal. Det store spørgsmål er, hvorvidt økonomien kan komme på fode igen, når også USA så småt kan begynde at åbne økonomien op igen, skriver senioranalytiker Mikael Olai Milhøj efter nøgletallets offentliggørelse.

Andet kvartal ventes at blive hårdere ramt, fordi nedlukningen af den amerikanske økonomi startede ved udgangen af første kvartal og dermed har haft størst effekt på økonomien i april, som hører til andet kvartal.

Faldet i amerikansk BNP er det største fald siden finanskrisen og det første dyk i økonomien i knap otte år.

På samme tid viste det private forbrug et fald på 7,6 pct. i kvartalet. Til sammenligning havde økonomerne ventet et fald i det private forbrug på 3,6 pct.

Ifølge Søren V. Kristensen, der er cheføkonom i Sydbank, er modvinden til privatforbruget særligt udfordrende for USA, da forbrugerne "uden sammenligning er den største vækstmotor" i landet.

- Sådan er det bestemt ikke i øjeblikket. Derfor tyder meget på, at det offentlige forbrug i hvert fald for en stund vil træde ind på scenen som en større motor for den økonomiske vækst, vurderer han.

BRANCHENYT
Læs også