Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Voldsom stigning: 30 millioner amerikanere er blevet arbejdsløse på seks uger

3,8 mio. amerikanere meldte sig ledige den foregående uge. Dermed er antallet af arbejdsløse i USA vokset med mere end 30 mio. de seneste seks uger.

Corona rammer verden
Arkivfoto. Foto: General Motors

Antallet af amerikanere, der har meldt sig ledige siden coronakrisen ramte landet, vokser og vokser.

Den foregående uge har mere end 3,8 mio. amerikanere søgt om ledighedsunderstøttelse, og målt over de seneste seks uger har mere end 30 mio. amerikanere nu meldt sig ledige.

Det viser netop offentliggjorte tal fra U.S. Department of Labor.

»Det er en stigning af historiske dimensioner, der viser, at ledigheden i USA nu har ramt det højeste niveau siden depressionen i 1930’erne. Og der er desværre ikke noget der tyder på, at nedturen stopper lige med det samme. Et forsigtig bud er, at ledigheden kan nå et niveau på omkring 15-20 pct. af arbejdsstyrken,« siger Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv, i en kommentar.

Konkret steg antallet af ledige i sidste uge med 3.839.000 personer, hvilket er et stykke over det samlede estimat på 3,5 mio.

Sammenlignet med ugen før er det dog et mindre dyk – her meldte 4,4 mio. amerikanere sig ledige.

I den første uge under coronakrisen meldte 3,3 mio. sig ledige, og tallet har efterfølgende også været oppe og ramme 6,6 mio. i enkelte uger.

»Efter finanskrisen tog det 10 år at få beskæftigelsen til at stige med 22 mio. Nu er beskæftigelsen faldet med omtrent 30 mio. på blot halvanden måned. Det er en god måde at illustrere, at vi befinder os i den dybeste økonomiske krise i nyere tid,« siger Mikael Olai Milhøj, senioranalytiker i Danske Bank, i en kommentar.

Samtidig med at antallet af ledige stiger, bløder den amerikanske økonomi kraftigt.

Onsdag kom der tal for udviklingen i det amerikanske bruttonationalprodukt i første kvartal, som viser, at økonomien skrumpede med 4,8 pct. i årets første tre måneder.

»Amerikansk økonomi var allerede hårdt ramt i første kvartal, men det er ingenting i forhold til, hvad der venter i andet kvartal. Ledigheden har fortsat den voldsomme stigningstakt igennem hele april, og vidner om en økonomisk nedsmeltning af historiske dimensioner,« siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri.

BRANCHENYT
Læs også