Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Se kortet: Her er flest danskere sendt hjem på lønkompensation

Finans fakta: 170.000 danskere er sendt hjem med lønkompensation på grund af coronakrisen. Se her hvilke regioner og kommuner der er hårdest ramt.

Corona rammer verden

Coronakrisen har sendt store chokbølger gennem dansk erhvervsliv og tvunget virksomheder på tværs af landet til at sende tusindvis af medarbejdere hjem fra jobbet på lønkompensation.

Nye tal fra Erhvervsministeriet viser, at knap 170.300 danskere den 11. maj var sendt hjem fra arbejdet på den særlige lønkompensationsordning, der giver virksomhederne mulighed for at sende den enkelte medarbejder hjem med fuld løn i stedet for at fyre medarbejderen.

Staten dækker op til 30.000 kr. af den enkelte medarbejders månedsløn.

De 170.300 hjemsendte svarer til, at 9,3 pct. af den samlede private arbejdsstyrke er sendt hjem med lønkompensation.

Ifølge tallene fra Erhvervsministeriet hersker der dog stor forskel på, hvor hårdt ramt de enkelte regioner og kommuner er.

Ser man i første omgang på regionerne, er det tydeligt, at det er Region Hovedstaden, Region Midtjylland og Region Syddanmark, der er hårdest ramt.

Regionerne er hjemsted for jobmagneterne København, Aarhus og Odense samt trekantområdet.

I Region Hovedstaden er ca. 58.000 sendt hjem på lønkompensation, mens det for henholdsvis Region Midtjyllands og Region Syddanmarks vedkommende drejer sig om knap 38.000 og 33.000.

Deler man tallene op på de enkelte kommuner, og ser på procentdele af hjemsendte i stedet for det faktiske tal, er det tydeligt, at nogle kommuner lider mere end andre under coronakrisen.

I Tårnby Kommune og Billund Kommune, der er hjemsted for henholdsvis Københavns Lufthavn og Billund Lufthavn, er mellem 11 og 14 pct. af de privatansatte i kommunen sendt hjem, hvilket hører til blandt landets højeste.

De to lufthavne er traditionelt kommunernes største arbejdspladser, og begge lufthavne ligger i øjeblikket brak på grund af coronavirussen, der har lammet den internationale luftfart.

Også Legoland, der ligger placeret i Billund og bidrager med mange arbejdspladser, har måtte lukke portene på grund af krisen, hvilket påvirker kommunens tal.

Ser man på det faktiske antal i stedet for procentdelen af hjemsendte, giver tallene et noget andet billede. F.eks. er 5,7 pct. af de privatansatte på Samsø sendt hjem på lønkompensation, hvilket i faktiske tal svarer til 48 personer.

I Tårnby, der med 14,2 pct. er den hårdest ramte kommune målt procentvis, svarer det til omkring 1.900 personer.

Målt i faktiske tal er det ikke overraskende København, der med 24.300 personer kan registrerede det højeste antal hjemsendte.

Herefter følger Aarhus med knap 10.700 personer og Odense med 6.000 personer.

BRANCHENYT
Læs også