Økonomi

Dansk økonomi lider: Største kollaps siden finanskrisen

Bruttonationalproduktet faldt med 2,1 pct. i første kvartal i år, viser nyt nationalregnskab fra Danmarks Statistik. Men ifølge økonomerne har vi ikke set det værste endnu.

Arkivfoto: Gregers Tycho.

Coronakrisen har været dyr for dansk økonomi.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at bruttonationalproduktet (BNP) herhjemme faldt med 2,1 pct. i årets første tre måneder sammenlignet med kvartalet før.

Det er det største fald i mere end 11 år. Faktisk skal man helt tilbage til fjerde kvartal i 2008 for at finde et større dyk. Dengang skrumpede økonomien med 2,4 pct.

»Det er en ekstremt dyster tid for dansk økonomi. Og vi skal samtidig minde os selv om, at coronakrisen for alvor først ramte midt i marts, så dens enorme kraft har på blot få uger flået dansk økonomi ud af rytme og udløst det største kvartalsvise fald siden finanskrisen,« siger Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

Det er især et voldsomt fald i privatforbruget, der trækker økonomien ned. I første kvartal dykkede privatforbruget med 3,3 pct. som følge af nedlunkningen af samfundet.

Men ifølge Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv, har vi ikke set det værste endnu. Andet kvartal kan meget vel blive endnu værre.

»Selv om dagens BNP-tal er dyster læsning, så venter det helt store tilbageslag først i andet kvartal. Som tingene ser ud nu, er der udsigt til en negativ BNP-vækst i omegnen af 10 pct.,« siger han og uddyber:

»Det skyldes at krisen først ramte dansk økonomi i løbet af marts, hvor BNP-niveauet blevet reduceret med ca. 10-15 pct. Dermed tog økonomien hul på andet kvartal med en produktion, der lå historisk underdrejet. En negativ vækst på ca. 10 pct. er simpelthen horribelt og uden fortilfælde i dansk økonomisk historie«.

Danmarks Statistik kom for få uger siden med foreløbige BNP-tal for dansk økonomi. Dengang lød vurderingen, at økonomien skrumpede med 1,9 pct. i første kvartal, og med dagens tal har økonomien derfor klaret sig værre end første ventet.

Selv om andet kvartal ser ud til at blive historisk dårligt, er der dog optimisme at spore i horisonten. Den gradvise genåbning af samfundet betyder, at der allerede nu er begyndt at komme gang i økonomien igen.

Og samtidig har dansk økonomi været betydeligt bedre klædt på til at modstå krisen, end tilfældet var op til finanskrisen i slutningen af 00'erne.

»Dansk økonomi går ikke krisen i møde med forgældede husholdninger, der skal gennem en periode med konsolidering, før de tør forbruge igen. Udsigterne er usikre, men det giver forhåbninger om, at den periode vi skal igennem med genopretning, bliver kortere end hvad vi normalt ser efter tilbageslag af denne størrelse,« siger Troels Kromand Danielsen, cheføkonom i Nykredit.

BRANCHENYT
Læs også