Økonomi

ECB skruer op for sedddelpressen under pandemien

Den Europæiske Centralbank (ECB) har lagt oveni det opkøbsprogram, der blev iværksat som følge af coronakrisen.

"Siloen" - Den Europæiske Centralbanks hovedkvarter i Frankfurt am Main bliver frem til den 31. oktober 2027 Christine Lagardes arbejdsplads. Foto: AP/Boris Rössler

Den Europæiske Centralbank (ECB) har sat en ny grænse for, hvor hurtigt seddelpressen må køre under coronakrisen. ECB har således hævet grænsen for det såkaldte Pandemic Emergency Purchase Program (PEPP) med 600 mia. euro, så loftet nu lyder på 1.350 mia. euro. Det står klart efter dagens møde i ECB’s såkaldte Styrelsesråd.

Forhøjelsen af grænsen kommer, efter at ECB på sit møde i april meddelte, at centralbanken var klar til »at øge størrelsen og tilpasse opkøbene så meget, som det er nødvendigt«. Med andre ord spændte centralbanken i princippet et ubegrænset sikkerhedsnet ud under økonomien i eurozonen.

På trods af, at dette opererer centralbanken i øjeblikket alligevel med et loft, som nu er blevet forhøjet fra 750 mia. euro til 1.350 mia. euro. Samtidig er tidshorisonten blevet forlænget frem til »mindst juni 2021«.

»Under alle omstændigheder vil Styrelsesrådet gennemføre opkøb via PEPP indtil det vurderer, at coronakrisen er ovre,« lyder det fra ECB.

Endelig vil centralbanken geninvestere beløbet fra de obligationer, som er købt via programmet, og som løber frem til udgangen af 2022.

ECB viser ved dagens udvidelse, at de kan og vil handle på den nuværende situation. ECB har bestemt også grund til at handle. Inflationen er presset helt i bund, og alle eurozoneøkonomierne har fået et massivt økonomisk hug i første kvartal, som kun ser ud til at blive udbygget i andet kvartal,« skriver Anders Christian Overvad, der er økonom i Arbejdernes Landsbank, i en kommentar.

ECB's oprindelige opkøbsprogram (APP), der har kørt i flere år, fortsætter med 20 mia. euro om måneden. Dette program blev suppleret med PEPP i marts.

»Med enorme budgetunderskud og deraf følgende udstedelsesbehov overalt i regionen, virker det fornuftigt at fjerne enhver tvivl om, hvorvidt ECB løber tør for krudt til at sikre stabilitet i markedet under stærkt usædvanlige forhold,« skriver Frederik Engholm, der er chefstrateg i Nykredit, i en kommentar.

Mens ECB har justeret sit pandemiske opkøbsprogram, har centralbanken ikke ændret på sin ledende rentesats. Den ligger fortsat på rekordlave -0,5 pct.

»Det sker altså på trods af, at eurozonen kigger ind i en afgrundsdyb krise. Det virker til, at ECB nu vurderer, det ikke har den store effekt med rentenedsættelser, men at opkøbene er et mere effektivt værktøj,« lyder det i en skriftlig kommentar fra Søren V. Kristensen, der er cheføkonom i Sydbank.

BRANCHENYT
Læs også