Økonomi

Storinvestor: Det ser ud til, at det værste for økonomien er bag os, men...

Selv om det ser ud til, at det værste nu er i bakspejlet, vil den globale vækst være værre end først ventet.

USA's økonomi vil skrumpe med 8,2 pct. i 2020, lyder det i en ny analyse fra kapitalforvalteren Schroders.  Foto: REUTERS/Eduardo Munoz

Coronakrisen har formentlig toppet. Det er den positive overskrift i en ny økonomisk analyse fra den store britiske kapitalforvalter Schroders.

»Aktiviteten er stadig svag, men der er tegn på, at det værste er bag os, og det er ventet, at aktiviteten retter sig i tredje kvartal,« lyder det i analysen.

Der er dog et men.

Den globale økonomi vil komme dårligere igennem 2020, end økonomerne i Schroders tidligere ventede. Schroders har nemlig nedjusteret sit skøn for udviklingen i det globale bruttonationalprodukt (BNP) i 2020 fra minus 2,9 pct. til minus 5,4 pct.

Der er dog en risiko forbundet med skønnet, og den er i høj grad knyttet op til, hvordan pandemien udvikler sig, lyder det fra Schroders.

»Prognoser for økonomien er blevet en vurdering af den hastighed, hvormed restriktionerne rundt om i verden bliver løftet. Jo hurtigere de bliver løftet, desto hurtige bliver opsvinget i den økonomiske aktivitet. Hvis restriktionerne bliver løftet langsomt, vil det medføre en langsommere bedring og medføre en risiko for en permanent skade, da effekterne bliver vanskeligere at vende,«

Det er ikke kun den økonomiske udvikling i år, der har fået et hak nedad. I den store kapitalforvalter venter økonomerne nemlig, at den globale økonomi ikke når tilbage til niveauet inden coronakrisen på denne side af 2021, og derfor venter, der ikke en V-formet udvikling i økonomien, men i stedet en U-formet udvikling.

»Dette reflekterer vanskelighederne ved at løfte restriktionerne, mens der er frygt for en anden bølge. Derfor venter vi, at den økonomiske aktivitet vil rette sig langsommere end tidligere ventet,« skriver Schroders.

Schroders venter, at BNP i eurozonen vil falde med 6,1 pct. i 2020, og på den anden side af Atlanterhavet venter man, at BNP vil faldet med 8,2 pct. i USA. Her lød forventningerne fra Schroders tidligere på minus 5,7 pct. og minus 3,9 pct.

BRANCHENYT
Læs også