Serier

Danske Bank: Industriproduktion faldt langt mindre end ventet i april

Corona rammer verden
Medicinalindistrien har ikke været specielhårdt ramt af coronakrisen, hvilket har haft en positiv effekt på den danske økonomi. Foto: Mik Eskestad

Industriproduktionen i Danmark faldt i april med 4,5 pct. Det viser tal fra Danmarks Statistik mandag.

Mens et fald på 4,5 pct. bestemt ikke er hverdagskost, er det faktisk ikke så slemt som ventet - og langt bedre end vores naboland Sverige, hvor industriproduktionen faldt 17 pct., lyder vurderingen fra Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank.

- Dagens tal er også en positiv overraskelse, fordi en foreløbig opgørelse havde vist et fald på 13 pct. i Danmark. Utroligt nok kan vi med dagens tal sige, at produktionen i Danmark ikke har været specielt lav under coronakrisen sammenlignet med så mange andre udsving gennem tiderne, skriver Las Olsen i en analyse.

Grunden til, at det ikke er gået værre, er ifølge Las Olsen, at en af de stærke brancher i dansk økonomi, medicinalsektoren, ikke har været specielt hårdt ramt af coronakrisen, men derimod har fortsat med at øge sin produktion.

Samtidig har Danmark heller ikke nogen nævneværdig bilindustri - en sektor, der har været ganske hårdt ramt på globalt plan. Det er også en af de faktorer, der er med til at drive industriproduktionen så voldsomt ned i Sverige, vurderer Las Olsen.

- Danmarks erhvervsstruktur viser sig endnu en gang at være en fordel under kriser, men prisen er selvfølgelig, at vi nogle gange går glip af de store opsving, skriver han.

Det er dog ikke lutter lagkage alt sammen. En af årsagerne til, at Danmark ikke har oplevet større nedgang, er, at mange virksomheder har produceret til lager frem for at sælge til kunder i perioden.

- Industriens omsætning faldt 9,3 pct. Det er især drevet af mindre eksport, og det tyder på, at vi står over for yderligere fald i produktionen i de kommende måneder, når lagrene skal nedbringes igen, lyder det fra Las Olsen.

- Det er også et godt bud, at en del af de ordrer, der blev leveret i april, ikke er blevet fornyet i maj. Det er altså ikke sådan, at dansk industri går fri af krisen, men man må sige, at vi er kommet meget stærkt igennem den ind til videre, skriver han videre.

BRANCHENYT
Læs også