Økonomi

Historisk langt opsving er slut: USA gik i recession inden coronakrisen for alvor ramte

Den amerikanske økonomi blev ramt af en recession i februar, lyder det fra den amerikanske recessionskomité.

Den amerikanske økonomi er nu officielt i recession. Foto: AP Photo/Mark Lennihan.

Det længste økonomiske opsving i den amerikanske historie er slut, og den økonomiske fremgang sluttede, inden den nye coronavirus for alvor satte sit præg på verdens største økonomi.

Sådan lyder det fra The Business Cycle Dating Committee under National Bureau of Economic Research (NBER), som har til opgave at afgøre, hvornår USA's økonomi er i recession.

USA blev ramt af en recession i februar, og dermed er det opsving, som har varet siden juni 2009, nu officielt slut.

»Komitéen anerkender, at pandemien og reaktionen på folkesundheden har resulteret i en nedtur med en anden karakteristik og dynamik end tidligere recessioner. Ikke desto mindre konkluderede den, at det hidtil usete omfang af faldet i beskæftigelse og produktion og dens brede effekt på hele økonomien berettiger til at udpege denne episode som en recession. Også selv om det viser sig, at den varer i kortere tid end tidligere recessioner,« skriver komitéen.

Opsvinget varede i 128 måneder, og det var dermed det længste i amerikansk historie. Den tidligere rekord lød på 120 måneder, og dette opsving varede fra marts 1991 til marts 2001.

»Vi har længe vidst, at økonomien toppede i februar, og det er derfor heller ingen overraskelse, at komitéen nu officielt siger, at den nuværende situation er at betragte som en økonomisk recession – det var i virkeligheden blot et spørgsmål om tid,« skriver Mikael Olai Milhøj, der er senioranalytiker i Danske Bank, i en kommentar.

NBER definerer en recession som en »signifikant nedgang i den økonomiske aktivitet på tværs af økonomien,« og den er normalt synlig i »produktionen, beskæftigelsen og andre indikatorer.« Og hos NBER begynder en recession, når økonomien har nået en top, og den slutter, når økonomien har nået en bund.

Siden februar er millioner af amerikanere blevet arbejdsløse som følge af coronakrisen, og det amerikanske bruttonationalprodukt (BNP) dykkede med næsten 5 pct. i årets første tre måneder.

Danske Bank vurderer, at den nuværende recession - på trods af dybden - kan blive kortvarig. Privatforbruget i USA i form af det dårlige kortforbrug er - selv om det ligger under niveauet fra samme periode sidste år - således steget i den seneste tid.

»Både politikerne og den amerikanske centralbank har reageret markant kraftigere, markant hurtigere, end man gjorde under finanskrisen, hvilket også bidrager til at skabe forudsætningerne for en hurtigere genopretning,« skriver Mikael Olai Milhøj, som dog understreger, at der er stor usikkerhed om den økonomiske udvikling i øjeblikket.

»En ny smittebølge er den mest oplagte risikofaktor, men der er også andre. Risikoen er, at frygten for at miste sit job eller alene frygten for en ny smittebølge betyder, at forbrugerne holder igen med privatforbruget, og virksomhederne holder igen med at genansætte alle, der har mistet deres job, og i øvrigt holder igen med investeringerne. Det kan sætte gang i en negativ økonomisk spiral, der forlænger krisen og forsinker genopretningen,« skriver senioranalytikeren.

Læs også
Top job