Serier

Status på coronakrisen: Dansk økonomi klarer sig bedre end frygtet

Det så ellers sort ud i marts, da nedlukningerne lammede landet. Men nye nøgletal viser, at økonomien er sluppet bedre igennem krisen end frygtet.

Corona rammer verden
Der er stadig gang i hjulene herhjemme. Faktisk har dansk økonomi klaret sig bedre gennem krisen end ventet - indtil nu. Foto: Tobias Nicolai

En række nøgletal viser nu, at coronakrisen indtil videre ikke har ramt dansk økonomi så hårdt som landets tre største banker havde frygtet. Til gengæld er nogle af vores største eksportmarkeder blevet hårdere ramt.

Sådan lyder det fra cheføkonomerne i Nordea, Danske Bank og Jyske Bank.

»Vi er kommet så langt, at nogle af de hårdeste scenarier, dem kan vi begynde at udelukke,« siger Niels Rønholt, cheføkonom i Jyske Bank.

»Dansk økonomi er isoleret set kommet bedre igennem det her, end jeg havde regnet med. Til gengæld er Sydeuropa og USA blevet hårdere ramt. Det her er ikke slut endnu,« fortsætter han.

Der er gjort enormt meget for at redde økonomien igennem det her.

Helge Pedersen, cheføkonom i Nordea

Økonomerne er bl.a. blevet positivt overraskede over, hvor hurtigt smittetrykket faldt herhjemme og derved hvor hurtigt, man kunne genåbne økonomien.

Da man åbnede op, var forbrugerne ikke blevet skræmt af virussen.

Det overordnede forbrug er således nogenlunde tilbage på niveau med før krisen – dog med store fald hos f.eks. restauranter og turistattraktioner - viser Danske Banks tal fra Mobilepay- og kreditkortbetalinger til og med 3. juni.

Ledighedskøen er ifølge Beskæftigelsesministeriet forlænget med omtrent 48.200 personer under coronakrisen. Tallet har dog ligget stabilt i maj, og er stadig under skøn fra alle tre banker.

Boligmarkedet har efter en grim marts fundet sine ben igen, og Nordea frygter ikke længere store prisfald. Udviklingen skyldes ikke mindst de enorme hjælpepakker, som har skærmet store dele af erhvervslivet, vurderer Helge Pedersen, cheføkonom i Nordea.

»Vi har haft et tab af produktion svarende til 5 pct. af bruttonationalproduktet, men støtteordninger svarende til 20 pct. af bnp. Det forhold har jeg aldrig set før. Der er gjort enormt meget for at redde økonomien igennem det her,« siger Helge Pedersen.

Alle tre økonomer er dog bekymrede for de kommende måneder, hvor støtteordningerne neddrosles og mange industri- og eksportvirksomheder kan få det svært.

Verdensbankens nye prognose forleden pegede på et fald i globalt bnp på hele 5,2 pct. i år – det største fald siden Anden Verdenskrig. Bnp på vores to største markeder - eurozonen og USA - falder med henholdsvis 9,1 pct. og 6,1 pct., lyder prognosen.

I slutningen af maj sendte Nordea en global prognose på gaden med en forudsigelse om et bnp-fald på kun 3 pct.

Den danske vareeksport faldt med 5,8 pct. i april - trukket af et fald i salget til EU – og er nu allerede nede med 12,5 pct. over de seneste tre måneder.

Det kunne have været værre, mener Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank, men det kan også blive værre fremover, mener han.

»De danske tal viser, at krisen ikke blev så dyb, som vi frygtede. Men tallene fra resten af verden er værre, end vi havde frygtet,« siger Las Olsen.

»Man kan blive bekymret for, at der er noget i vente for industrien og eksporten.«

Læs også
Top job