Serier

Godt 1,5 mio meldte sig ledige i USA i seneste uge

Antallet af nye ledige i USA steg igen sidste uge, og foreløbig har coronakrisen i alt kostet omkring 44,5 mio. amerikanere jobbet.

Corona rammer verden
Her får fyrede ansatte fra hoteller og restauranter i Los Angeles hjælp til at melde sig ledige og søge om dagpenge. Foto: AP/Marcio Jose Sanchez

Over 1,5 mio. amerikanere meldte sig ledige i sidste uge, og dermed har knap 44,5 mio. ansatte mistet jobbet, siden coronakrisen for alvor ramte USA for 12 uger siden.

Det viser netop offentliggjorte tal fra U.S. Department of Labor.

Nytilmeldte registreres, når den ledige indgiver sin første ansøgning om arbejdsløshedsunderstøttelse. Når den er godkendt rapporteres den med en uges forsinkelse.

»Ved første øjekast er en ny runde med ledighedstilmeldinger i millionklassen forfærdelig læsning, men der begynder at komme flere spæde positive knager at hænge hatten på. Herunder er det ugentlige antal ledighedstilmeldinger nedadgående i 10 uger nu, og samtidig er antallet af fortsatte ledighedstilmeldinger bremset op, som betyder, at der også er amerikanere, som kommer i arbejde,« lyder det i en kommentar fra Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

De seneste seks uger har tallene over nye ledige bevæget sig fra 3,2 millioner til 3 millioner ned til 2,4 millioner over 2,1 millioner til 1,9 millioner ledige og nu 1,5 mio. nytilmeldte.

»1,5 mio. nye ledige på en uge vidner om, at trods en overraskende fremgang i beskæftigelsen i maj, så er arbejdsmarkedet i starten af juni langtfra tilbage i balance i alle brancher. Der er stadig rigtig mange, der uge for uge mister jobbet. Også selvom det selvfølgelig er positivt, at det er en brøkdel af, hvad vi så for bare to måneder siden, hvor de ugentlige afskedigelser nåede 6-7 mio,« skriver chefstrateg Frederik Engholm fra Nykredit.

Han ser blandt andet et lyspunkt i det faktum, at der også er mange, f. eks. inden for restaurationsbranchen, som samtidig finder tilbage i beskæftigelse.

»Tal for gentagne understøttelsesansøgninger viser endnu et fald og indikerer, at der trods alt samlet kommer flere i arbejde end der fyres. Det styrker forventningen om, at arbejdsmarkedet virkelig har vendt pilen opad igen,« skriver han.

Det seneste tal er anden gang, at USA er under 2 mio. nytilmeldte ledige på en uge, siden krisen begyndte.

Rekorden for en enkelt uge blev sat tilbage i marts med 6,8 millioner nye ledige på en uge. Det nøjagtige tal for den seneste uge var 1.542.000 ledige.

Antallet er næsten nøjagtig som konsensus estimatet, der lå på 1.550.000 ledige.

BRANCHENYT
Læs også