Økonomi

Vismændene: Dansk økonomi kommer hurtigt tilbage fra krisen

Vismændene er blevet mere optimistiske siden april. Der er dog en afgrund til forskel fra deres prognose og deres mest negative scenarie for dansk økonomi.

Artiklens øverste billede
Formandsskabet i Det Økonomiske Råd: Carl-Johan Dalgaard, Jakob Roland Munch, Lars Gårn Hansen og Nabanita Datta Gupta kom med deres nye prognose for dansk økonomi tirsdag.

De Økonomiske Vismænd har smidt de pessimistiske briller og tror nu mest på et hurtigt opsving i dansk økonomi.

Vismændene forudser i sin nye prognose et fald i bruttonationalprodukt på 4,4 pct. i år. Til gengæld stiger bnp med hele 5,5 pct. næste år. Dermed vil økonomien ved udgangen af 2021 kun ligge 1 pct. under niveauet i en hypotetisk situation uden coronakrisen, mener de.

»Vi vurderer, at der er en reel mulighed for, at dansk økonomi kommer sig relativt hurtigt oven på det voldsomme stød, der har ramt os,« siger overvismand Carl-Johan Dalgaard.

Udsigterne er ifølge vismændene helt afhængige af, hvordan smittebilledet udvikler sig herhjemme, og hvordan det vil gå i økonomierne på vores største markeder i Europa, Kina og USA.

I hovedscenariet stiger ledigheden til omkring 150.000 personer i slutningen af 2020, men falder til 116.000 personer ved udgangen af 2021 – omtrent 30.000 højere end før økonomien blev ramt af coronakrisen.

Både privatforbrug og eksport vil være højere end udgangspunktet i 2019.

Underskuddet på de offentlige finanser lander på 8 pct. af bnp i år og 2 pct. i 2021. Det er historisk, nogenlunde på linje med regeringens skøn, og så er der i følge vismændene råd til det.

Prognosen ligger tæt op ad vismændenes mest positive scenarie i deres skøn fra april.

Det skyldes ikke mindst, at smitten er faldet hurtigere end ventet, så økonomien kunne åbnes hurtigt op. Også at danskernes forbrug er kommet stærkt tilbage, ligesom boligmarkedet synes at have klaret krisen bedre end ventet.

Man er heller ikke så bekymret for en at der kommer en ny bølge af virus som vil tvinge regeringen til at lukke store dele af økonomien ned igen.

Til gengæld er det gået værre i udlandet end man regnede med i april. Derfor har vismændene også denne gang regnet sig frem til et negativt scenarie, som bl.a. baserer sig på en langsommere genopretning i den internationale økonomi, end ventet.

Det scenarie lyder på et fald i bnp på hele 7,5 pct. i år og en vækst på kun 2,8 pct. næste år. Det scenarie vil efterlade bnp mere end 5 pct. lavere i 2021 end udgangspunktet før krisen.

»Hvis nedturen i den globale økonomi af den ene eller anden grund forstærkes stiger risikoen for, at ledigheden kan stige til måske 250.000 personer, et niveau, som vi skal tilbage til begyndelsen 1990’erne for at finde mage til,« siger Carl-Johan Dalgaard.

Udsigterne for dansk økonomi er mildest talt usikre i disse dage.

Regeringens skøn fra maj viste et fald på 5,3 pct. i bnp i år, mens OECD i sidste uge kom ud med en prognose, der forudså et fald på 5,8 pct.

Danske Bank’s nyeste skøn, som også udkom tirsdag, viser dog kun et fald i bnp på 3,5 pct. i år efterfulgt af en vækst på 2,5 pct. næste år.

Slutresultatet – en økonomi der er omtrent 1 pct. mindre i 2021 end før krisen – er den samme som vismændenes.

Industriens interesseorganisationen DI mener, at alle disse skøn er alt for optimistiske.

F.eks. regner vismændene med, at danskernes forbrug efter en nedgang på 3,5 pct. i år vil stige med hele 6,3 pct. næste år. Det vil være den største forbrugsvækst registreret siden 1986.

DI regner selv med, at økonomien skrumper med 7 pct. i år, og at det vil tage flere år, inden eksporten og forbruget er tilbage på samme niveau som før krisen.

»Vismændene er for optimistiske i vurderingen af dansk økonomi,« siger Kent Damsgaard, politisk direktør i DI.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.