Økonomi

Vismændene: Dansk økonomi kommer hurtigt tilbage fra krisen

Vismændene er blevet mere optimistiske siden april. Der er dog en afgrund til forskel fra deres prognose og deres mest negative scenarie for dansk økonomi.

Formandsskabet i Det Økonomiske Råd: Carl-Johan Dalgaard, Jakob Roland Munch, Lars Gårn Hansen og Nabanita Datta Gupta kom med deres nye prognose for dansk økonomi tirsdag.

De Økonomiske Vismænd har smidt de pessimistiske briller og tror nu mest på et hurtigt opsving i dansk økonomi.

Vismændene forudser i sin nye prognose et fald i bruttonationalprodukt på 4,4 pct. i år. Til gengæld stiger bnp med hele 5,5 pct. næste år. Dermed vil økonomien ved udgangen af 2021 kun ligge 1 pct. under niveauet i en hypotetisk situation uden coronakrisen, mener de.

»Vi vurderer, at der er en reel mulighed for, at dansk økonomi kommer sig relativt hurtigt oven på det voldsomme stød, der har ramt os,« siger overvismand Carl-Johan Dalgaard.

Udsigterne er ifølge vismændene helt afhængige af, hvordan smittebilledet udvikler sig herhjemme, og hvordan det vil gå i økonomierne på vores største markeder i Europa, Kina og USA.

I hovedscenariet stiger ledigheden til omkring 150.000 personer i slutningen af 2020, men falder til 116.000 personer ved udgangen af 2021 – omtrent 30.000 højere end før økonomien blev ramt af coronakrisen.

Både privatforbrug og eksport vil være højere end udgangspunktet i 2019.

Det økonomiske råd og vismændene

* Det Økonomiske Råd har til opgave at kigge dansk økonomi efter i sømmene og komme med inspiration og forslag til, hvad samfundet har mest gavn af.

* Det blev oprettet i 1962 og har den selverklærede rolle om ”finanspolitisk vagthund”.

* Det Økonomiske Råd består af 25 medlemmer. Det er repræsentanter for en række erhvervs- og arbejdsmarkedsorganisationer, Nationalbanken, regeringen samt et antal uafhængige fagøkonomer.

* Rådets formandskab består af fire uafhængige nationaløkonomer - de såkaldte økonomiske vismænd.

* Vismændene er i øjeblikket professor Carl-Johan Dalgaard, Københavns Universitet (overvismand), professor Lars Gårn Hansen og professor Jakob Roland Munch, begge fra Københavns Universitet, og professor Nabanita Datta Gupta, Aarhus Universitet.

* De økonomiske vismænd er uafhængige og kommer med en økonomisk rapport en gang om året. Rapporten er deres prognose for dansk økonomi og analyser af forskellige økonomiske problemstillinger.

* De økonomiske rapporter diskuteres herefter i Det Økonomiske Råd. Medlemmernes kommentarer bliver inddraget i den endelige rapport, men selve rapportens indhold ændres ikke, selv om rådets øvrige medlemmer måtte være uenige.

Kilde: Det Økonomiske Råd./ritzau

Underskuddet på de offentlige finanser lander på 8 pct. af bnp i år og 2 pct. i 2021. Det er historisk, nogenlunde på linje med regeringens skøn, og så er der i følge vismændene råd til det.

Prognosen ligger tæt op ad vismændenes mest positive scenarie i deres skøn fra april.

Det skyldes ikke mindst, at smitten er faldet hurtigere end ventet, så økonomien kunne åbnes hurtigt op. Også at danskernes forbrug er kommet stærkt tilbage, ligesom boligmarkedet synes at have klaret krisen bedre end ventet.

Man er heller ikke så bekymret for en at der kommer en ny bølge af virus som vil tvinge regeringen til at lukke store dele af økonomien ned igen.

Til gengæld er det gået værre i udlandet end man regnede med i april. Derfor har vismændene også denne gang regnet sig frem til et negativt scenarie, som bl.a. baserer sig på en langsommere genopretning i den internationale økonomi, end ventet.

Det scenarie lyder på et fald i bnp på hele 7,5 pct. i år og en vækst på kun 2,8 pct. næste år. Det scenarie vil efterlade bnp mere end 5 pct. lavere i 2021 end udgangspunktet før krisen.

»Hvis nedturen i den globale økonomi af den ene eller anden grund forstærkes stiger risikoen for, at ledigheden kan stige til måske 250.000 personer, et niveau, som vi skal tilbage til begyndelsen 1990’erne for at finde mage til,« siger Carl-Johan Dalgaard.

Udsigterne for dansk økonomi er mildest talt usikre i disse dage.

Regeringens skøn fra maj viste et fald på 5,3 pct. i bnp i år, mens OECD i sidste uge kom ud med en prognose, der forudså et fald på 5,8 pct.

Danske Bank’s nyeste skøn, som også udkom tirsdag, viser dog kun et fald i bnp på 3,5 pct. i år efterfulgt af en vækst på 2,5 pct. næste år.

Slutresultatet – en økonomi der er omtrent 1 pct. mindre i 2021 end før krisen – er den samme som vismændenes.

Industriens interesseorganisationen DI mener, at alle disse skøn er alt for optimistiske.

F.eks. regner vismændene med, at danskernes forbrug efter en nedgang på 3,5 pct. i år vil stige med hele 6,3 pct. næste år. Det vil være den største forbrugsvækst registreret siden 1986.

DI regner selv med, at økonomien skrumper med 7 pct. i år, og at det vil tage flere år, inden eksporten og forbruget er tilbage på samme niveau som før krisen.

»Vismændene er for optimistiske i vurderingen af dansk økonomi,« siger Kent Damsgaard, politisk direktør i DI.

Læs også