Økonomi

Cheføkonom advarer: »Der er en tendens til, at sådan en udvikling hiver samfund fra hinanden«

Coronakrisen rammer ikke de forskellige dele af samfundet ens, og det kan føre til øget politisk fragmentering, lyder det.

Coronakrisen vil få uligheden til at stige. Det kan føre til mere politisk fragmentering. Foto: AP/Matt Rourke

Coronakrisen rammer skævt. Det gælder i forhold til sygdommen, men også økonomisk, og det kan i sidste ende få konsekvenser for finansmarkederne. Sådan lyder det fra den store kapitalforvalter Aberdeen Standard Investments.

Den store kapitalforvalter peger bl.a. på, at hvide har haft en mindre risiko for at dø af covid-19, og at hvide i mindre udstrækning har mistet deres arbejde, og der samtidig er en mindre sandsynlighed for, at hvide kommer til at arbejde i usikre miljøer.

»Mange grupper, som allerede havde det svært, har det sværest under krisen. Folk med lave indkomster er blevet ramt hårdere af arbejdsløshed, og børn fra lavindkomstgrupper har fået mindre undervisning i hjemmet. Så det er ikke kun en økonomisk krise. Det er også en ESG-krise (ESG er en forkortelse for environment, social og governance, red.),« sagde Jeremy Lawson, cheføkonom i Aberdeen Standard Investments på et webinar om den økonomiske udvikling som følge af coronakrisen.

Han vurderer, at data på bagkanten af coronakrisen vil vise, at ligestillingen og uligheden i samfundet er blevet påvirket af coronakrisen. Konsekvensen vil være stigende ulighed.

»I de udviklede lande er gevinsterne af væksten ikke blevet delt ligeligt i de seneste 20 til 30 år. Der er en tendens til, at sådan en udvikling hiver samfund fra hinanden og bidrager til en politisk fragmentering,« siger Jeremy Lawson.

Hvis politikerne rundt om i verden ikke tager højde for det i forbindelse med diverse hjælpepakker, vil det kunne bidrage yderligere til den politiske fragmentering.

»Hvorfor er det vigtigt for markederne? Markederne bliver påvirket af den politik, som bliver ført, og den bliver ført af politikere, så det er vitalt, at der bliver taget hånd om det,« siger Jeremy Lawson.

Det er ikke kun i Aberdeen Standard Investments, at man vurderer, at coronakrisen fører til større ulighed. Dette syn deler man i Saxo Bank, hvor man bl.a. peger på, at hjælpen til erhvervslivet i USA er målrettet de børsnoterede selskaber, selv om de kun beskæftiger en lille del af den amerikanske befolkning.

»Vi har statskapitalisme, og det er de facto en måde at sætte markedet ud af funktion. Når man giver pengene til virksomhederne, der er etableret og børsnoteret, øger man misforholdet mellem små og mellemstore virksomheder og børsnoterede selskaber, selv om jobskabelsen og produktiviteten ligger i de små og mellemstore virksomheder,« siger Steen Jacobsen, der er investeringsdirektør i Saxo Bank.

Her vurderer man også, at udviklingen kommer til at påvirke den politiske scene.

»Foreløbigt har udviklingen givet social uro, og politisk giver det en bevægelse mod det ekstreme venstre og ekstreme højre,« siger Steen Jacobsen.

BRANCHENYT
Læs også