Serier

Danske industrivirksomheder oplever værste ordretørke siden 1997

Corona rammer verden
Lars Sandahl Sørensen ser med gru på eksportvirksomhedernes fald i ordrer. Foto: Jonas Olufson

De danske industrivirksomheders ordrebøger er på et halvt år blevet tømt på rekordtid. Ordreindgangen påvirkes af en nedgang i forbrug, investeringer og produktion, fremgår det af ny konjunkturundersøgelse.

Det skriver dagbladet Børsen.

Undersøgelsen er foretaget af Greens Analyseinstitut for Børsen med deltagelse fra 363 topchefer, hvoraf 52 pct. svarer, at ordreindgangen på det danske marked i dag er mindre, hvilket er en stigning på 30 pct.point - begge sammenlignet med årets første kvartal.

Imens svarer 62 pct., at ordreindgangen på eksportmarkederne i andet kvartal er mindre. Det er en stigning på 37 pct.point.

Det er den største stigning målt kvartal til kvartal siden tredje kvartal af 1997 ifølge tal fra Greens Konjunkturundersøgelse.

Det er en giftig udvikling, mener Lars Sandahl Sørensen, der er administrerende direktør i Dansk Industri.

- Vi kan se, at otte ud af ti eksportvirksomheder oplever et fald i eksporten, og 50 pct. forventer først at være tilbage i normal gænge i 2021, hvis der ikke sker yderligere. 35 pct. forventer først at være tilbage i nogenlunde normal gænge i 2022, så de her tal flugter fuldstændig med den alvorlige udsigt, som vi også kan se, siger han til avisen.

Las Olsen, der er cheføkonom i Danske Bank, siger til Børsen, at konjunkturudviklingen er mere negativ, end tallene fra Danmarks Statistisk afspejler. Og selv om tilbagegangen i eksporten og industrien ikke har været så slem som frygtet, kan det blot være en "udskudt regning."

BRANCHENYT
Læs også