Storinvestor: Vesten har først rystet coronakrisen helt af sig om halvandet år
Der usædvanlig stor usikkerhed omkring de økonomiske udsigter i øjeblikket, lyder det fra den store kapitalforvalter Pimco.
Vejen op af det hul, som coronakrisen har sendt verden ned i, vil foregå af snørklede og ujævne veje, og de fleste lande i Vesten vil først nå en økonomisk aktivitet, der ligger på niveau med tiden inden corona, i 2022.
Sådan lyder det i en ny prognose fra amerikanske Pimco, der er en af verdens største kapitalforvaltere, som vurderer, at den globale økonomi befinder sig i den dybeste, men samtidig korteste recession i nyere tid.
»Sagt på en anden måde har økonomien taget elevatoren ned, men den kommer til at tage trappen op,« skriver Joachim Fels, der har titel af global economic advisor i Pimco, i forbindelse med en opdateret prognose for den økonomiske udvikling.
Prognosen indeholder ikke nogen tal, men udgangspunktet er, at der ikke bliver tale om noget hurtigt rebound i den økonomiske aktivitet. Årsagen til, at der i stedet bliver tale om et længere forløb, skyldes fire faktorer.
- For det første vil den social distancering, der er kommet som følge af coronavirussen, gøre, at mange sektorer ikke kan nå op på samme aktivitetsniveau som inden virussen spredte sig.
- De globale og nationale forsyningskæder vil stadig være påvirket i et stykke tid, da genåbningen på tværs af lande, regioner og sektorer ikke er ensartet.
- En omfordeling af arbejdskraft og kapital fra taber- til vindersektorer vil tage tid, og denne proces kan blive udskudt af diverse politiske tiltag, som holder zombie-selskaber i live.
- Endelig vil glæden i virksomheder og husholdninger holde forbruget og investeringer nede i den nærmeste fremtid.
Pimco understreger dog, at der er usædvanlig stor usikkerhed omkring prognosen.
»Denne gang ligger den vigtigste kilde til usikkerhed for den økonomiske prognose uden for det økonomiske eller politiske område: Det er en hastigt udviklende covid-19-pandemi, der let kan skubbe økonomien i end bedre eller værre retning end vores hovedscenarie,« skriver Joachim Fels.