Serier

Negativt nyt fra USA: Over 1,5 mio. meldte sig ledige i USA i den seneste uge

Antallet af nye ledige på en uge i USA landede igen over en million - foreløbig har coronakrisen i alt kostet 46 mio. amerikanere jobbet.

Corona rammer verden
Selv om stigningstakten i antallet af nye ledige er aftaget, så er det fortsat på et meget højt niveau og stadig højere end selv de værste uger under finanskrisen. Foto: AP/ John Minchillo

Antallet af nye ledige overrasker negativt i USA.

Godt 1,5 mio. amerikanere meldte sig ledige i sidste uge, og dermed har 46 mio. ansatte mistet jobbet, siden coronakrisen for alvor ramte USA for 13 uger siden.

Gennemsnittet af analytikere havde forventet et ledighedstal på ”kun” 1,3 mio. ledige. Men det reelle tal var 1.508.000 ledige.

Det viser netop offentliggjorte tal fra U.S. Department of Labor.

Nytilmeldte registreres, når den ledige indgiver sin første ansøgning om arbejdsløshedsunderstøttelse. Når den er godkendt rapporteres den med en uges forsinkelse.

Der stadigvæk tale om et fald i forhold til ugen før, hvor der var 1.542.000 nytilmeldte ledige, men faldet er kun marginalt.

»Der er dog flere positive elementer at spore i dagens tal, som bidrager til den spæde optimisme. Først og fremmest falder det ugentlige antal tilmeldinger nu for 11. uge i streg. Dog kun marginalt i sidste uge, men det vidner alligevel om, at det hårdeste slag har fundet sted, om end slagene endnu ikke er ovre. I begyndelsen af coronakrisen bragede ledighedstilmeldingerne op og var i nærheden af 7 mio. om ugen i marts,« lyder det i en kommentar fra cheføkonom Jeppe Juul Borre fra Arbejdernes Landsbank.

Også cheføkonom Tore Stramer fra Dansk Erhverv hæfter sig ved, at der stadig er tal om et fald, omend det var mindre end ventet. Men har ser også mørke skyer.

»Det er dog en smule bekymrende, at antallet af gentagne ansøgninger om arbejdsløshedsunderstøttelse fortsat ligger fastlåst på et niveau omkring 20,5 mio. personer. Dermed har antallet af gentagne ansøgninger om arbejdsløshedsunderstøttelser ligget stort set uændret siden midten af maj. Det er desværre et tegn på, at ledighedskøen ikke for alvor er begyndt at skrumpe ind til trods for at store dele af den amerikanske økonomi er blevet genåbnet. Men der er trods alt tegn på, at ledigheden ikke længere stiger,« skriver han i sin kommentar.

Det er den 11. uge i træk med et fald i antallet af nytilmeldte ledige siden rekorden blev sat med 6,8 mio. ledige i slutningen af marts.

Alligevel er niveauet stadig omkring dobbelt så mange, som da antallet toppede under finanskrisen i perioden 2007-09.

Og tallene er ikke godt nyt for den danske eksport.

»USA er vores største eksportmarked, og sidste år rundede eksporten af varer og tjenester et rekordniveau på knap 155 mia. kr. Det betyder, at op imod 80.000 danske jobs er direkte afhængige af eksporten til USA. En længerevarende økonomisk nedtur i USA vil derfor også ramme den danske eksport hårdt og koste danske jobs,« lyder det fra Tore Stramer.

Et af lyspunkterne i Danmarks eksport til USA er en stor andel af medicin. Og den er knap så konjunkturfølsom som almindelige forbrugsvarer, maskiner eller tjenesteydelser.

»Der skal dog ikke herske nogen tvivl om, at vi til trods for den store medicineksport, forventer at se et mærkbart tilbageslag i eksporten og drøje periodevise hug over den kommende tid. Det vil holde den danske genopretning i kort snor,« skriver Jeppe Juul Borre.

BRANCHENYT
Læs også