For anden gang på 10 år er Sydeuropas ungdom på vej ud i et liv uden job
Coronakrisen kan gentage gældskrisens massakre på ungdommens håb og drømme.
ATHEN/BRUXELLES
Coronakrisen er på vej til at kaste Sydeuropas ungdomsgeneration ud i ledighed og manglende uddannelse for anden gang på mindre end 10 år.
I 2013 og 2014 kulminerede følgerne af finans- og gældskrisen for de unge i landene langs Middelhavet. Ledigheden blandt de unge eksploderede i Portugal, Spanien, Italien, Kroatien og Grækenland og nåede i de fleste regioner over 50 pct. I dele af Grækenland var den nær 70 pct.
Vi kan ikke acceptere, at endnu en generation bliver ofret.
Det resulterede for millioner af europæere i knuste drømme, udskudte karrierer og spild af energi og talent – alt sammen følgevirkninger, som man i Europa nu kan frygte bliver gentaget.
»Europa har en enorm udfordring med de unge i Sydeuropa. Det handler om at redde ungdommens tro på det europæiske projekt fra de populistiske fristelser, der kan blomstre, når der kommer en alvorlig økonomisk krise,« siger Pawel Zerka fra den europapolitiske tænketank ECFR i Bruxelles.
Coronakrisen er slem for hele EU. Men værst bliver følgerne i Sydeuropa, bl.a. fordi landenes økonomier var svagere rustet til krisen end landene i Nordeuropa. Økonomien i syd er også mere påvirket og afhængig af den smadrede sommerturisme, end Nordeuropa er.
Ny generation i fare
Ifølge EU-Kommissionens seneste økonomiske prognose får de unge sværere ved at finde deres første job og dermed en vej ind på arbejdsmarkedet. Og problemet kan vokse sig stort.
»De normale bevægelser på arbejdsmarkedet kan gå i stå, hvis usikkerheden forbliver høj, længe efter at indespærringen er slut, hvilket vil føre til få eller forsinkede nyansættelser. Dette vil især påvirke de nye unge på arbejdsmarkedet,« lyder det.
Den udvikling vil EU’s kommissær for beskæftigelse, Nicolas Schmit, forsøge at bremse med en ny ungdomsgaranti, der præsenteres i denne uge. Den første garanti kom efter gældskrisen i 2013 og forpligtede landene til at garantere uddannelse eller job til alle unge.
»Vi kan ikke acceptere, at endnu en generation bliver ofret,« sagde Nicolas Schmit tidligere på måneden.