Økonomi

Økonom efter IMF-prognose: Trist læsning for danske virksomheder

Den Internationale Valutafonds, IMF's, nye rapport for de globale økonomiske udsigter er trist læsning for danske eksportvirksomheder, som er så afhængige af efterspørgsel fra udlandet.

Sådan lyder det fra cheføkonom Allan Sørensen fra Dansk Industri, efter at IMF i rapporten nedjusterede sit estimat for væksten i den globale økonomi i år til minus 4,9 pct. fra et estimat i april om en tilbagegang på 3 pct.

- Pyha, den prognose er godt nok trist læsning for danske eksportvirksomheder. Der er skruet kraftigt ned for vækstudsigterne, og det viser, hvor voldsomt coronakrisen har ramt hele verdensøkonomien.

- Det er en krise af historiske dimensioner, der også går ud over dansk eksport, skriver Allan Sørensen i en kommentar.

Dansk Industri venter, at dansk eksport vil falde med 13 pct. i 2020. Det svarer i værdi til ca. 170 mia. kr.

- IMF's prognose fra april blev lanceret som The Great Lockdown, den største krise siden 1930'erne, men krisen har været dybere end først antaget, og derfor sænkes forventningerne til væksten i 2020 og 2021.

- Globalt BNP vil i 2021 være 6,5 pct. lavere, end skønnet inden coronakrisen gjorde sit indtog, siger Allan Sørensen.

Han bemærker, at nedturen er størst blandt gruppen af velstillede lande, hvor den samlede tilbagegang er på 8 pct. i 2020.

- Det er utrolig skidt for dansk eksport, da vi sælger næsten 80 pct. af vores varer og tjenester til højindkomstlande. Den gode nyhed i prognosen er, at krisen rammer hårdest her i andet kvartal, og at vi forhåbentlig kan begynde genopretningen i anden halvdel af 2020, skriver Allan Sørensen.

Gruppen af højindkomstlande vil dog ved udgangen af 2021 fortsat ikke have nået samme niveau som før krisen, tilføjer han.

BRANCHENYT
Læs også