Økonomi

Er coronakrisen et resultat af nedlukning? Det sætter ny analyse spørgsmålstegn ved

BCA Research har set nærmere på udviklingen i Danmark og Sverige.

Mens store dele af Danmark lukkede ned, holdt man på den anden side af Øresund det meste af samfundet åbent. Foto: Thomas Borberg

Den globale recession er et resultat af de restriktioner, som alverdens regeringer har indført for at bremse spredningen af den nye coronavirus. Det har været den gængse opfattelse.

Men det sætter analysehuset BCA Research nu spørgsmålstegn ved i en note efter at have set nærmere på den økonomiske udvikling i Danmark og Sverige, som har fulgt to vidt forskellige strategier under coronakrisen.

Mens Danmark tidligt lukkede ned, har det meste af Sverige været åbent. De forskellige strategier og det faktum, at Danmark og Sverige på mange måder minder om hinanden, udgør det tætteste man kommer på et kontrolleret eksperiment i forhold til strategier under en pandemi, lyder det fra BCA.

»Det overraskende er, at den økonomiske udvikling i Sverige, som ikke havde nogen lockdown, har været næsten lige så dårlig som i Danmark, som havde en lockdown,« skriver BCA.

Arbejdsløsheden er steget nogenlunde lige meget i Danmark og Sverige, lyder det fra BCA, der samtidig peger på, at forbruget i Sverige næsten har oplevet en ligeså stor nedgang som i Danmark.

»Det overraskende resultat udfordrer den populære opfattelse af, at denne globale recession er menneskeskabt. I denne opfattelse bliver der argumenteret for, at verdensøkonomien ikke ville være sendt ud i et dyk uden restriktionerne fra regeringerne. Men hvis denne opfattelse er rigtig, hvorfor styrtdykkede forbruget i Sverige så?« spørger BCA.

Forklaringen skal ifølge BCA findes i folks adfærd.

»Under en pandemi vil størstedelen af befolkningen ændre adfærd selv uden lockdowns. Folk vil afholde sig fra offentlig transport, shopping, steder med mange mennesker og overveje, om de skal sende børnene i skole,« skriver BCA, der samtidig bemærker, at Sverige i modsætning til Danmark har én af de værste statistikker i verden, når det kommer til antallet af døde sat i forhold til indbyggertallet.

BRANCHENYT
Læs også