Serier

Dansk økonomi blev presset i knæ af coronakrisen

Corona rammer verden
I første kvartal var forbruget og eksporten særligt påvirket af coronanedlukningen i marts. Foto: AP/Claude Paris

Den danske økonomi skrumpede i første kvartal af 2020, da bruttonationalproduktet (BNP) i sæsonkorrigerede tal gik tilbage med 2,0 pct. set i forhold til kvartalet før.

Det viser en revideret opgørelse fra Danmarks Statistik.

Den tidligere opgørelse viste en tilbagegang på 2,1 pct.

- Det er et nøgternt faktum, at dansk økonomi skrumper mærkbart, og det ændrer dagens småjustering ikke en tøddel på. Det kan kort og godt ikke pakkes ind, uanset hvilke klæder det forsøger at tage på, siger cheføkonom Jeppe Juul Borre fra Arbejdernes Landsbank i en kommentar til tallet.

- Og så skal vi også minde os selv om, at coronakrisen først for alvor ramte i midten af marts. Den har således på blot ganske få uger skubbet dansk økonomi ud i det største kvartalsvise fald siden finanskrisen. Vi må samtidig klart forvente, at andet kvartal kommer endnu værre ud og bliver noget, jeg allerede nu vil kategorisere som et mareridtskvartal, lyder det fra cheføkonomen.

I første kvartal var forbruget og eksporten særligt påvirket af coronanedlukningen i marts, skriver Danmarks Statistik tirsdag. For kvartalet samlet faldt eksporten 0,8 pct. På samme tid var der nedgang i importen, som faldt med 0,8 pct.

- Privatforbruget er den størst negative bidragyder til kollapset i dansk økonomi i første kvartal. Privatforbruget står for minus 1,6 pct.point af det samlede fald i BNP på de minus 2,0 pct.

- Det er i sig selv ikke voldsomt overraskende, da det har været umuligt for forbrugerne at fastholde det normale forbrug som følge af frygt for smitte samt nedlukning, skriver Jeppe Juul Borre.

Han understreger, at privatforbruget derfor kan være nøglen til en hurtigere genopretning af dansk økonomi.

BRANCHENYT
Læs også