Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Dyster prognose: Økonomien i Europa bliver hårdere ramt af coronaen end ventet

EU-Kommissionen har offentliggjort en ny prognose for europæisk økonomi, der viser, at økonomien står til at blive langt hårdere ramt af coronakrisen end ventet.

Coronakrisen står til at ramme den europæiske økonomi langt hårdere end først frygtet.

EU-kommissionen nedjusterer i en ny prognose forventningerne til væksten i hele EU til -8,3 pct. i år og -8,7 pct. i eurozonen, der omfatter de lande, der er med i euroen.

Dermed har EU-Kommissionens økonomer fået et langt mere pessimistisk syn på fremtiden end for blot få måneder siden.

Tilbage i maj lød vurderingen i en lignende prognose, at økonomien i hele EU ville skrumpe med 7,4 pct. i 2020 og 7,7 pct. i eurozonen.

Dermed var der udsigt til »den dybeste økonomiske recession i EU's historie«, lød det i maj fra EU-Kommissionen. Nu ser situationen endnu mere dyster ud.

»Den voldsomme nedjustering viser med al tydelighed, at coronakrisen har ramt den europæiske økonomi med en ekstremt voldsom styrke. EU-kommissionen begrunder nedjusteringen med, at genåbningen af samfundet er sket i et langsommere tempo end forventet,« siger Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv, i en kommentar.

Samtidig sænker EU også forventningerne til det comeback, som den europæiske økonomi ellers forventes at lave til næste år.

I maj-prognosen lød vurderingen, at økonomien i alle 27 EU-lande ville vokse med 6,1 pct. i 2021. Det skøn er nu nedjusteret til en vækst på 5,8 pct.

»Europæisk økonomi vil snart påbegynde en langsom genopretning, men det vil tage lang tid at vinde det tabte tilbage. Vi skal helt frem til 2022 før europæisk økonomi er tilbage på samme niveau som før coronakrisen,« siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri.

Det er især de sydeuropæiske lande, der kan se frem til et ordentligt dyk væksten i år.

Italien kan se frem til en minusvækst på 11,2 pct., mens den spanske og franske økonomi vil skrumpe med henholdsvis 10,9 pct. og 10,6 pct.

BRANCHENYT
Læs også