Økonomi

Så meget vil den europæiske økonomi vokse i 2021

Finans fakta: Den europæiske økonomi står til en ordentlig vækstlussing i 2020 som følge af coronakrisen, vurderer EU-Kommissionen. Men allerede næste år vil økonomien vende tilbage på ret kurs.

Coronakrisen har efterladt den europæiske økonomi med udsigten til et sandt annus horribilis.

I en dugfrisk sommerprognose anslår EU-Kommissionen, at den europæiske økonomi i år vil skrumpe med 8,3 pct. i hele EU og 8,7 pct. i eurozonen.

Det er en voldsom nedjustering siden den seneste økonomiske prognose fra maj. Her lød vurderingen, at væksten i bruttonationalproduktet ville falde med 7,4 pct. i EU og 7,7 pct. i eurozonen.

Det er især landene i det sydlige Europa, der står til at blive hårdest ramt. Italien, Spanien, Frankrig og Kroatien kan alle se frem til en minusvækst i år på mere end 10 pct. ifølge EU-Kommissionens prognose.

Omvendt ser en række lande som bl.a. Polen, Danmark og Sverige ud til at slippe igennem krisen mere nådigt med en minusvækst på mellem 4,5 - 5,5 pct.

Men allerede næste år ser økonomien ud til at rette sig op - og minusvæksten i 2020 vil blive vekslet til høj økonomisk vækst.

Det er især landene, der står til at blive hårdest ramt i 2020, der vil opleve høje vækstrater næste år.

Således vil f.eks. Frankrig, der i år kan se frem til et dyk i økonomien på 10,6 pct., opleve en vækst på hele 7,6 pct. næste år ifølge EU-Kommissionens prognose.

Læs også
Top job