Økonomi

Millioner af amerikanere bliver fortsat ramt: 1,3 mio. endte i arbejdsløshedskøen i sidste uge

Ca. 50 mio. amerikanere har undervejs i coronakrisen befundet sig i køen for arbejdsløse.

Artiklens øverste billede
Coronakrisen har rettet et lammende slag mod amerikansk økonomi, og nu vokser tvivl om, hvor kraftig den økonomiske aktivitet vil blive, når nedlukningen er overstået. Foto: AP/Matt Rourke

Bølgen af arbejdsløshed fortsætter med at rulle ind over den amerikanske økonomi. I sidste uge søgte 1.314.000 amerikanere om understøttelse som følge af ledighed. Det viser netop offentliggjorte tal fra U.S. Department of Labor.

Dermed har ca. 50 mio. amerikanere på et tidspunkt under coronakrisen været ramt af arbejdsløshed.

»Det er et vanvittigt højt tal, der med al tydelighed viser at virusudbruddet har ramt det amerikanske arbejdsmarked med en lammende styrke,« skriver Tore Stramer, der er cheføkonom i Dansk Erhverv, i en kommentar til tallet.

Selv om tallet fortsat bliver opgjort i millioner, var det bedre end frygtet. Konsensus blandt økonomerne var nemlig, at det ville lande på 1.375.000. Samtidig var der tale om et fald i forhold til ugen inden, hvor lidt over 1,4 mio. amerikanere meldte sig ledige.

Antallet af amerikanere, som har søgt om ledighedsunderstøttelse under coronakrisen, har sprængt alle tidligere rekorder.

Inden den nye virus sendte den amerikansk økonomier ind i en recession, lød den hidtidige rekord på én uge på 695.000, og den blev sat i 1982. Da det stod værst til under finanskrisen, nåede tallet på en enkelt uge op på 665.000. Det skete i marts 2009.

I slutningen af marts nåede tallet op på 6,8 mio. ledige. Siden er tallet faldet uge for uge.

»Det er dog stadig et enormt ugentligt antal, som med al tydelighed viser, at coronakrisen fortsat buldrer videre,« skriver Jeppe Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, i en kommentar.

I Dansk Erhverv vurderer man, at antallet af nytilmeldte ledige vil begynde at stige i den kommende tid, og at verdens største økonomi dermed bliver ramt af en anden bølge af ledighed.

»Antallet af nye smittede stiger i øjeblikket med en faretruende hastighed og har nået nye højder i bl.a. Texas, Californien, Florida og Arizona. Det er yderst bekymrende, da det i høj grad kan bremse forbruget og føre til en ny nedlukning af store dele af samfundet,« skriver Tore Stramer.

Samme melding kommer fra Dansk Industri.

»Det er afgørende for genopretningen af amerikansk økonomi og arbejdsmarkedet, at der kommer styr på smittespredningen,« lyder det i en skriftlig kommentar fra Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri.

En ny ledighedsbølge vil kunne mærkes i Danmark, lyder vurderingen. USA overtog i 2019 pladsen som Danmarks største eksportmarked, og ca. 80.000 jobs i Danmark er knyttet direkte eller indirekte til den danske eksport til USA.

»Bliver USA ramt af en stor omfattende ny ledighedsbølge så vil det selvsagt være en meget alvorlig situation, der også vil kunne mærkes herhjemme i form et fald i eksporten og tabte jobs. Om vi ender der er endnu usikkert, men den seneste udvikling i USA må siges at være meget bekymrende,« skriver Tore Stramer fra Dansk Erhverv.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.