Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

1,3 mio. meldte sig ledige i USA i seneste uge

Antallet af nye ledige på en uge er fortsat højt i USA, og landet har rundet 51 mio. ledige, siden coronakrisen begyndte.

Langt over 50 mio. amerikanere har på et eller andet tidspunkt meldt sig ledige siden coronakrisen slog ud i lys lue i marts. Foto: AP
USA

Antallet af amerikanere, som har stillet sig op i køen for at få ledighedsunderstøttelse, fortsætter i højt tempo. Det viser netop offentliggjorte tal fra U.S. Department of Labor.

I sidste uge meldte 1,3 mio. amerikanere sig arbejdsløse, og det er højere end forventet. Konsensus lød på 1.250.000 nye ledige.

De seneste uger er tallet for nytilmeldte faldet hver eneste uge, men i sidste uge tangerede man nærmest ugen før, hvor antallet ef nye ledige lå på 1.314.000.

»Det er bekymrende, at der ikke længere er tegn på, at færre amerikanere søger om arbejdsløshedsunderstøttelse. Det indikerer, at bedringen på det amerikanske arbejdsmarked er i et meget lavt gear,« skriver seniorøkonom Kristian Skriver fra Dansk Erhverv i en kommentar til de seneste tal.

Selvom tallet er betydeligt lavere end i slutningen af marts, hvor USA nåede op på 6,8 mio. nye ledige, så er tallet fortsat på et højt niveau.

Hos Sydbank hæfter man sig ved, at tallene for det amerikanske arbejdsmarked samtidig viser, at antallet af fyringer falder og antallet af fortsatte ansøgninger om understøttelse gør det samme.

Det vidner, ifølge banken, om, at amerikanerne samlet set er på vej tilbage på arbejde.

»Det er bestemt positivt nyt, men man kommer altså ikke udenom, at der også er mere end bare et enkelt hår i suppen. I sidste uge blev der fyret 1,3 mio. amerikanere, så situationen er fortsat usikker, og der er fortsat en massiv trafik ud af det amerikanske arbejdsmarked. Det antyder, at genopretningen af amerikansk økonomi går umanerligt langsomt,« skriver cheføkonom Søren V. Kristensen fra Sydbank i sin kommentar.

Rekorden for en enkelt uge af nytilmeldte ledige blev sat tilbage i marts med 6,8 millioner nye ledige på en uge.

Antallet af amerikanere, som har søgt om ledighedsunderstøttelse under coronakrisen, har sprængt alle tidligere rekorder.

Inden den nye virus sendte den amerikanske økonomi ind i en recession, lød den hidtidige rekord på én uge på 695.000, og den blev sat i 1982. Da det stod værst til under finanskrisen, nåede tallet på en enkelt uge op på 665.000. Det skete i marts 2009.

Hos Dansk Erhverv frygter man også en ”anden bølge” af fyringer, når vi når længere hen på året.

»Når vi kommer længere hen på sommeren, kan vi frygte, at en ny ledighedsbølge vil ramme det amerikanske arbejdsmarked. Flere af delstaterne i den sydlige del af USA oplever i øjeblikket en acceleration i antallet af smittede og rekord mange dødsfald som følge af covid-19. Det har også gjort, at der i f.eks. Californien er genindført restriktioner på restauranter og barer,« lyder det fra Kristian Skriver.

BRANCHENYT
Læs også