Økonomi

Ny stigning: 1,43 mio. meldte sig ledige i sidste uge i USA

For anden uge i træk stiger antallet af nytilmeldte ledige i USA, der mærker en opblussen af coronasmitten.

Antallet af nye ledige har været faldende i USA, men nu er antallet af nytilmeldte ledige igen på vej op. Foto: Saul Loeb

Bølgen af nytilmeldte ledige fortsætter med at rulle ind over den amerikanske økonomi. I sidste uge søgte 1.434.000 amerikanere om understøttelse som følge af ledighed.

Det viser netop offentliggjorte tal fra US Department of Labor.

Med sidste uges tal stiger antallet af nytilmeldte ledige igen for anden uge i træk. Ugen før lå antallet af nytilmeldte ledige på 1.416.000 amerikanere.

Stigningerne kommer efter flere uger med en ellers faldende tendens.

Det er en smule under konsensusforventninger for uge 30, der lå på 1.445.000 nytilmeldte.

Ugens ledighedstal falder sammen med offentliggørelse af tallene for amerikansk BNP, der viste det største fald i et enkelt kvartal nogensinde.

»Således fortsætter det høje antal af ledighedstilmeldinger, som har ligget i millionklassen siden slutningen af marts. I en lang periode har vi ellers kunne se sprækker af lys trænge igennem det økonomiske mørke, da det ugentlige antal ledighedstilmeldinger bremsede op. Men det ser altså ud til, at den glæde er forstummet en hel del over de seneste uger, og ledigheden peger nu igen op,« skriver cheføkonom Jeppe Juul Borre fra Arbejdernes Landsbank i en kommentar.

Antallet af nytilmeldte ledige er ikke et udtryk for den samlede ledighed. Hvis der blot er kommet andre og flere i arbejde samtidig, ville pilen pege i den rigtige retning. Men det er ikke tilfældet.

»Det fortsatte ledighedstal lyder på 17 mio. amerikanere. Det er en stigning på omkring 800.000 i forhold til ugen før. Dermed ser vi for første gang i næsten to måneder en ny stigning i ledigheden,« skriver Jeppe Juul Borre.

I begyndelsen af coronakrisen var det tal helt oppe og runde i nærheden af 25 mio.

Tallene over fortsatte ledighedstilmeldinger dækker over forrige uge, mens nye ledighedstilmeldinger dækker sidste uge.

Og der er ikke meget lys for enden af tunnellen for de mange ledige, hvor politikerne i USA er i slagsmål om understøttelsen.

»For at gøre ondt værre risikerer økonomien at få en økonomisk mavepuster, hvis ikke politikerne når til enighed om en ny hjælpepakke til de mange millioner ledige amerikanere. I slutningen af marts vedtog Kongressen en forhøjet understøttelse på 600 dollars pr. uge. Uden en ny aftale bortfalder denne kolossale saltvandsindsprøjtning den 1. august. Lige nu står demokraterne og republikanerne milevidt fra hinanden. Republikanerne vil skære kraftigt i tillægget, mens demokraterne vil fastholde det høje niveau,« skriver cheføkonom Søren V. Kristensen fra Sydbank i en kommentar.

Der opereres her i artiklen med tre "ledighedstal": De nytilmeldte, de forsat ledige og så det tredje som er det samlede arbejdsløshedstal for USA. Det ligger på lige under 30 mio. arbejdsløse.

»Det er ikke mindst bekymrende, at den midlertidigt forhøjede ledighedsunderstøttelse på yderligere 600 dollar om ugen udløber denne uge. Der er i øjeblikket i underkanten af 30 millioner ledige amerikanere, der står til at opleve et massivt indkomsttab, hvilket vil betyde lavere forbrug. På en måned svarer det til 72 mia. dollar mindre i indkomst, hvilket er 4 pct. af USA’s månedlige BNP,« skriver senioranalytiker Mikael Olai Milhøj fra Danske Bank.

Han mener, at en manglende forlængelse af aftalen kan føre til et økonomisk tilbageslag.

»Det er dog ikke første gang i amerikansk historie, at man skal køre lidt udover kløften, før politikerne bliver enige. Vi tror på en aftale i midten af august,« skriver han.

Læs også
Top job