Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Nordmændene kan se frem til stor fest på boligmarkedet

Det norske boligmarked kan se frem til store prisstigninger de kommende år på trods af coronakrisen, spår den norske centralbank i en ny prognose.

Den norske boligfest ser ud til at fortsætte de kommende år - bl.a. her i hovedstaden Oslo, spår en ny prognose fra Norges Bank. Arkivfoto: Carsten Ingemann.

Coronakrisen og den medfølgende økonomiske usikkerhed har ikke lagt en dæmper på festen på det norske boligmarked.

Faktisk kan nordmændene i år se frem til store prisstigninger, vurderer Norges Bank, der er den norske centralbank.

I en ny prognose for norsk økonomi forudser Norges Bank, at priserne på boligmarkedet i år vil vokse med 3,7 pct. Til sammenligning steg boligpriserne sidste år med 2,6 pct.

Og festen fortsætter i de kommende år. I 2021 forventer Norges Bank, at boligpriserne vil stige med hele 5,2 pct., mens boligpriserne vil stige med henholdsvis 3,7 pct. og 2,6 pct. i 2022 og 2023.

Dermed er bankens økonomer vendt på en tallerken i forhold til for bare få måneder siden, hvor centralbanken så langt mere dystert på fremtiden. Dengang lød skønnet, at boligpriserne i Norge ville falde med knap 2 pct. i år som følge af coronakrisen.

Det er især de historisk lave renter, der spiller en afgørende rolle.

»Udviklingen skyldes, at de lave renter har haft en højere effekt på boligmarkedet end forventet,« skriver centralbanken i prognosen.

Den norske styringsrente holdes i øjeblikket på rekordlavt niveau på 0 pct. Ved årsskiftet var styringsrenten på 1,5 procent, men coronakrisen har tvunget den norske centralbank til at skrue på pengepolitikken.

Norges Bank har torsdag – samtidig med at prognosen for norsk økonomi er offentliggjort – meddelt, at styringsrenten fastholdes på 0 pct.

»Styringsrenten ventes ifølge Norges Bank at blive fastholdt på nul procent ”i et stykke tid endnu”. Det afspejles også i rentebanen, der er Norges Banks forventning til udviklingen i styringsrenten. Rentebanen afspejler, at styringsrenten forventes at blive holdt i ro i de kommende år, for derefter gradvist at stige efterhånden som aktiviteten igen nærmer sig et normalt niveau,« siger Kim Blindbæk, seniorøkonom i Sydbank, i en kommentar.

Hos Sydbank forventer man, at Norges Bank først vil være på banen med en renteforhøjelse i juni 2022.

På trods af fremgangen på boligmarkedet slipper den norske økonomi ikke gennem coronakrisen uden skræmmer. I prognosen skønner Norges Bank, at den norske økonomi vil skrumpe med 3,6 pct. i år.

Økonomien vil til gengæld vende tilbage på ret kurs næste år, hvor centralbanken ser en vækst på 3,7 pct. i det norske bruttonationalprodukt.

BRANCHENYT
Læs også