Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

»Det er tæt på årets bedste nyhed«: Coronakrisen har ikke udløst konkursbølge

Antallet af konkurser har holdt sig på et stabilt niveau fra august til september, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Antallet er konkurser er stadig på et stabilit niveau trods coronakrisen. Foto: Pexels.com Foto: Pexels.com

De danske virksomheder bøjer måske i vinden på grund af coronakrisen, men de er ikke knækket i stor stil. Antallet af konkurser ligger således fortsat på et stabilt niveau, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

I september blev der registreret 183 konkurser i såkaldte aktive virksomheder, når der korrigeres for sæsonudsving. Det er et fald på 1 pct. sammenlignet med tallet for august.

Aktive virksomheder
En virksomhed bliver i konkursstatistikken betegnet som aktiv, hvis den har ansatte og/eller en omsætning på mere end 1 mio. kr. det seneste år forud for konkursen.

»Det er tæt på årets bedste nyhed, at vi endnu ikke har set en tydelig stigning i antallet af konkurser under coronakrisen. Ved krisens begyndelse var der ellers en begrundet frygt for, at virusudbruddet kunne udløse en ny stor konkursbølge i dansk økonomi,« skriver Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv.

I Ledernes Hovedorganisation peger man på, at antallet af konkurser i årets tre første kvartaler var på det laveste niveau siden 2017.

»Der er endnu ikke tegn på, at coronakrisen har trukket flere virksomheder med sig i graven end normalt. Det er til trods for, at mange virksomheder har oplevet store fald i omsætningen. En af forklaringerne er, at hjælpepakkerne har været med til at holde hånden under mange virksomheder,« skriver Niklas Praefke, cheføkonom i Ledernes Hovedorganisation.

Det er dog for tidligt helt at afblæse krisen, lyder det fra økonomerne.

»På trods af de pæne tal frygter jeg, at der venter lidt af en gyser i de kommende måneder. De fleste af hjælpepakkerne er udløbet, og virksomhederne skal igen stå på egne ben. Det kan sætte gang i en konkursbølge. Faktisk vil jeg gå så langt som til at sige, at det vil overraske mig meget, hvis vi ikke kommer til at se et væsentligt større konkursomfang,« skriver Niklas Praefke.

Fra Dansk Erhverv lyder det, at »konkursrisikoen fortsat er betydelig i dele af det danske erhvervsliv«.

»Mange virksomheder er fortsat hårdt presset af virusudbruddet og rækken af nye restriktioner. Det gælder ikke mindst landets restauranter, hoteller og barer,« skriver Tore Stramer.

Selv om der var færre konkurser i september end i august, har antallet af konkurser resulteret i et større jobtab. Konkurserne i september betød, at 1.155 fuldtidsjob gik tabt, hvilket er dobbelt så mange som i august. Ser man på perioden fra marts til september, har konkurserne resulteret i et jobtab, som er 20 pct. eller 1.300 fuldtidsstillinger over gennemsnittet for perioden 2015 til 2019.

BRANCHENYT
Læs også