Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Mette Frederiksen foreslår grønt råderum på 10 mia. kr.

I sin åbningstale til Folketinget foreslår Statsminister Mette Frederiksen, at der etableres et grønt råderum på 10 mia. kr.

Corona rammer verden
Folketingets åbningsdebat. Statsminister Mette Frederiksen (S).

Statsminister Mette Frederiksen åbnede Folketinget tirsdag bl.a. med et løfte om et »grønt råderum« på 10 mia. kr. frem mod 2025.

Pengene skal ifølge statsministeren hentes fra finansloven, hvor regeringen vil bruge omtrent 9 mia. kr. næste år til »genstart og corona« og fra EU’s nye genopretningsfond, hvor hun regner med at få omtrent det samme beløb.

»Det skal bruges til at sætte skub i økonomien på de områder, som Danmark skal leve af i fremtiden. Vi vil føre en ekspansiv finanspolitik i 2021 og i de kommende år. Vi kan kun bringe Danmark fremad ved at investere,« siger hun i åbningstalen.

Regeringen lagde i sin grønne forskningsstrategi forleden bl.a. op til at øge investeringerne i grøn forskning fra 1,2 mia. kr. sidste år til omtrent 2,3 mia. kr. næste år.

Pengene skal bruges til bl.a. at udvikle nye, grønne brændstoffer og til at finde metoder til at udvinde Co2 fra atmosfæren.

Dansk Industris adm. direktør Lars Sandahl Sørensen er glad for statsministerens udmelding.

»Det er netop nu, at vi skal finde en grøn vækstvej ud af coronakrisen. Derfor er det også et vigtigt signal fra statsministeren, at regeringen er klar til at sætte turbo på den grønne omstilling af Danmark med investeringer i klimatiltag og en ny digitaliseringsstrategi for Danmark,« siger han i en pressemeddelelse.

Man skal dog ikke falde ned af stolen af beundring over det grønne råderum, mener Anna Louise Henrichsen, chef for klima og energi i rådgivningshuset Advice.

Danmark får nemlig slet ikke del af EU’s genopretningsmidler, hvis ikke man bruger omtrent 37 pct. af dem til klimatiltag, fortæller hun.

»Det er faktisk delvist en bunden opgave. Det er betingelse, som Kommissionen har stillet,« siger hun.

Gennem det seneste år er der i Danmark truffet beslutninger, der ifølge regeringen samlet sikrer en drivhusgasreduktion på ca. 5 mio. ton Co2 i 2030. Det svarer til en fjerdedel af regeringens klimamålsætning.

Talen kom kort efter Danske Bank smed sin nye økonomiske prognose på gaden.

Banken mener, at dansk økonomi er kommet lettere igennem coronakrisens første etape end frygtet.

Man mener således, at bruttonationalproduktet (bnp) vil falde med 3,5 pct. i år efterfulgt af en stigning på 3 pct. næste år. Det er lidt højere end det tidligere vækstskøn for 2021 på 2,5 pct.

Skønnet for bruttoledigheden ved udgangen af i år blev nedjusteret med omtrent 16.000 personer fra det tidligere skøn og med næsten 28.000 personer næste år.

Til gengæld ser eksporten ud til at blive hårdere ramt end ventet.

Nu forventer banken, at eksporten falder 12,4 pct. i år mod et skøn på minus 7,7 pct. i den tidligere prognose.

»Fremgangen har ikke bragt økonomien hele vejen tilbage til udgangspunktet, og vi forventer, at opsvinget kommer til at foregå i et betydeligt lavere tempo fremadrettet og med tilbageslag undervejs,« skriver Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank.

BRANCHENYT
Læs også