Økonomi

Økonomer: Denne graf kan være et dårligt tegn for dansk økonomi

Antallet af udlændinge, som er ansatte i industrien tog et dyk fra juli til august. Det kan være et forvarsel om dårligere tider forude.

Et potentielt svaghedstegn er dukket op et vigtigt sted i den danske økonomi. Sådan lyder det fra to økonomer, efter at nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering har vist, at den udenlandske beskæftigelse i industrien faldt med 1.100 fuldtidspersoner til 30.779 fra juli til august.

Niklas Praefke, cheføkonom i Ledernes Hovedorganisation, kalder faldet bekymrende, da nedgangen i den udenlandske arbejdskraft ellers primært har været koncentreret i de dele af den danske økonomi, som har været ramt af restriktioner.

»Jeg frygter, at udviklingen kan være et forvarsel om, at afmatningen i vores samhandelslande kan ramme os som en ny bølge, hvor vi ser nedgang i eksporten og industrien,« siger Niklas Praefke, der er cheføkonom i Ledernes Hovedorganisation.

Han henviser til, at tilbagegangen fra juli til august svarer til et fald inden for industrien på 3,5 pct.

»Så det er ikke blot et lille udsving,« lyder det fra Niklas Praefke.

Også i Dansk Erhverv kalder man tallene for bekymrende. Her henviser man til, at industrien ikke har været ramt af restriktioner.

»Det er et skidt tegn, når industrien må sige farvel til dygtige udenlandske medarbejdere. Det kan være et tegn på, at branchen har mistet aktivitet, og at der er en forventning om, at den ikke kommer tilbage lige med det samme,« siger Kristian Skriver, seniorøkonom i Dansk Erhverv.

Hvis dette viser sig rent faktisk at være tilfældet, kan det give yderligere modvind til den danske økonomi.

»Industrien udgør en betydelig del af dansk økonomi. I Danmark har den været knap så hårdt ramt som i udlandet, og vi havde egentlig en idé om, at den ville være mindre følsom over for udsving i konjunkturerne under coronakrisen,« siger Kristian Skriver.

Samme melding kommer fra Niklas Praefke.

»Hvis vi kommer til at se en ny nedgang i industrien, vil det kunne ramme dansk økonomi hårdt og sætte den igangværende genopretning tilbage. Dansk industri beskæftiger omkring 300.000 lønmodtagere og spiller således en vigtig rolle i dansk økonomi,« siger Niklas Praefke, der er cheføkonom i Ledernes Hovedorganisation.

»Vi har ellers set, at industrien herhjemme har klaret sig bedre gennem krisen end i andre lande takket være vores store medicinalindustri, som har vist sig robust overfor nedgang i forbruget verden over. Desværre er en ny nedgang bestemt ikke urealistisk, da mange af de lande, vi eksportere til, i øjeblikket er hårdt ramt af coronaepidemien. Det mindsker simpelthen appetitten på danske varer,« siger Niklas Praefke.

Samlet er den udenlandske arbejdskraft faldet med 10.350 fuldtidspersoner eller 4,3 pct. sammenlignet med tiden inden coronakrisen. Det er især inden for transportbranchen samt hotel- og restaurationsbranchen, at det største fald er fundet sted.

Læs også