Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Se listen: Dem støtter USA's rigeste i den amerikanske valgkamp

Steven Spielberg, Michael Bloomberg og Steve Ballmer er nogle af de rige amerikanere, som har smidt store millionbeløb efter Demokraterne og Republikanernes valgkampagner.

Valgkampens største individuelle donorer støtter i højere grad Republikanerne. Arkivfoto.

Når det amerikanske præsidentvalg sætter ind, opstår der ikke blot kamp om at hive stemmer hjem, men også om de enorme beløb i donationer til valgkamps-maskineriet bag senatorer og præsidentkandidater.

Men hvem er de velhavende personer, som har stukket hænderne dybest ned i lommen og doneret millionbeløb til Demokraterne og Republikanerne samt deres Super PACs?

Det har det uafhængige forskningsinstitut Center for Responsive Politics opgjort på baggrund af tal fra de amerikanske valgmyndigheder - Federal Election Committee (FEC). Herunder kan du gå på opdagelse i listen.

Absolut øverst på listen over de største bidragsydere står Sheldon Adelson, som ejer det amerikanske casino- og resortfirma Las Vegas Sands.

Sammen med sin hustru, filantropen og lægen Miriam Adelson, har han doneret ca. 173 mio. dollars, hvilket svarer til over 1 milliard kroner, til Det Republikanske Partis kandidater.

På andenpladsen kommer Richard Uihlien og Elizabeth Uihlein, som står bag Uline – en amerikansk udbyder af shipping-materialer såsom kasser, indpakning og anden håndtering. Herfra er en donation på 59 mio. dollars.

Super PACs

En Super PAC er en interesseorganisation, der f.eks. kan bidrage til valgkampe uden at være officielt tilknyttet en kandidat. Det kan være via annoncer eller arrangementer.

Super PACs må altså ikke koordinere med eller direkte støtte den officielle valgkampagne.

Privatpersoner, virksomheder, nonprofitorganisationer, fagforeninger og andre organisationer må donere så mange penge de vil til valgkampagner fra Super PACs.

Det er ellers kun tilladt at donere 2.800 dollars til individuelle kandidater og 2.000 kr. til en valgkomité ved hver valgkamp.

Dernæst kommer den amerikanske formueforvalter og filantrop Thomas Steyer og hans hustru. Tom Steyer, som han også kaldes, stillede selv op til at blive Demokraternes præsidentkandidat, men opgav sit bud. Nu har han doneret næsten 55 mio. dollars til Det Demokratiske Parti.

Stephen Schwarzman indtager femtepladsen med bidrag på 29 mio. dollars til Republikanerne. Han er adm. direktør i kapitalfonden Blackstone.

Fire ud af de fem største bidragsydere støtter Republikanerne. Ved et nærmere kig på de 100 største bidragsydere, støtter 54 af disse kandidater fra Demokraterne. Men antal er blot en parameter - beløb er en anden.

Med 554 mio. dollars i donationer er Republikanerne milepæle foran deres demokratiske modstandere, når det gælder om at lokke penge ud af de rige donorer. Herfra har demokraterne modtaget 374 mio. dollars. Det er, vel at mærke, hvis man udelukkende ser på listen over de 100 største donorer.

Det er nok de færreste danskere, som kender de allerstørste bidragsydere. Men længere nede på listen står også Michael Bloomberg, der er tidligere borgmester i New York, Steve Ballmer, som i 2000-2014 stod i spidsen for Microsoft, og Jurassic Park og Indiana Jones-instruktøren Steven Spielberg.

BRANCHENYT
Læs også