- Opdateret 21/10/2020 kl. 08:45
Beskæftigelsen stiger med rekordfart
Antallet af lønmodtagere steg i august med mere end 15.000 personer, viser nye tal. Dermed er beskæftigelsen steget tre måneder i træk oven på corona-nedlukningerne i foråret.
Det danske arbejdsmarked er ved at genvinde momentum efter corona-nedlukningerne i foråret, der ramte økonomien som en hammer.
Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at beskæftigelsen steg med knap 15.500 personer i august, hvilket er nøk mere i forhold til måneden før.
Fremgangen fordeler sig på ca. 8.000 personer i den private sektor og 7.000 personer i den offentlige sektor.
Ifølge Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, er der tale om et rekordstort tal.
»Det er det højeste i statistikkens historie. Det er nu tredje måned i træk, at beskæftigelsen stiger, som nu samlet set er gået frem med mere end 41.000 personer siden bunden i maj,« siger han.
Da statsminister Mette Frederiksen lukkede store dele af Danmark ned den 11. marts, fik det store og alvorlige konsekvenser for økonomien.
Beskæftigelsen styrtdykkede i de efterfølgende uger og måneder, og samlet faldt beskæftigelsen med knap 80.000 personer i marts, april og maj.
Men på trods af de seneste måneders fremgang er der stadig et stykke vej til tilbage, før det tabte er indhentet.
»Der mangler stadig knap 38.000 lønmodtagere, før vi er tilbage på niveauet fra februar. Det svarer til, at 1,3 pct. af alle job er forsvundet,« siger Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank.
»Men dagens tal viser samtidig, at over halvdelen af de forsvundne job kommet tilbage, og det endda selv om man ikke medregner de mange job, hvor de ansatte har været sendt hjem med lønkompensation. Vi kan konstatere, at nok var krisen dyb, men opsvinget har også været meget kraftigt. Vi er hurtigt kommet op igen, bare ikke hele vejen op,« fortsætter han.
Den samlede beskæftigelse i Danmark lyder nu på 2.763.695 lønmodtagere.
Spørgsmålet er nu, om den pæne fremgang i beskæftigelsen fortsætter.
Flere steder i Europa stiger corona-smitten markant igen, og også Danmark er ramt af et stigende smittetryk.
Det fik tidligere på efteråret regeringen til igen at stramme restriktionerne, hvilket især har ramt restauranter, caféer og barer, der nu er tvunget til at lukke klokken 22.
Dermed skal man passe på med at se alt for optimistisk på fremtiden på trods af de pæne beskæftigelsestal fra august, advarer Helge J. Pedersen, cheføkonom i Nordea.
»August-tallene for beskæftigelsen er forholdsvis gamle. Og det gælder ikke mindst i denne tid, hvor det der skete for to-tre måneder siden, ikke kan bruges til at analysere den aktuelle situation,« siger han.
»Kendsgerninger er, at de fleste nøgletal viser, at økonomien har været i pæn fremgang hen over sommeren, men også, at den internationale situation fortsat er skrøbelig. Det betyder, at vi ser ind i en meget usikker fremtid,« fortsætter Helge J. Pedersen.