Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

»Den værste krise i mands minde« vil efterlade Asiens økonomier med »dybe sår«

Den Internationale Valutafond nedjusterer vækstskønnet for det sydøstlige Asien markant, viser en ny analyse.

Arkivfoto: AP Photo/Hau Dinh

Coronakrisen kommer til at gøre mere ondt på de asiatiske landes økonomier end hidtil troet.

I en ny analyse vurderer Den Internationale Valutafond (IMF), at de asiatiske økonomier i år samlet vil skrumpe med 2,2 pct., hvilket er en nedjustering i forhold til det hidtidige skøn, der lød på et fald på 1,6 pct.

»Det er den værste krise i mands minde,« skriver IMF i sin analyse, der omfatter landene i det sydøstlige Asien og Stillehavsområdet.

Især den indiske økonomi står til at blive hårdt ramt. Den indiske økonomi var allerede inden krisen på vej ned i gear, men coronavirussen har spredt sig hurtigt blandt den indiske befolkning, der med knap 8 mio. smittede og mere end 100.000 døde er et af de lande, der på verdensplan er hårdest ramt.

Ifølge IMF’s analyse står den indiske økonomi til at skrumpe med 10,4 pct. i år. Til sammenligning voksede Indiens bruttonationalprodukt (BNP) med 4,2 pct. sidste år.

Stort set samtlige lande i analysen kan se frem til minusvækst i år. Japan, der er verdens tredjestørste økonomi efter USA og Kina, står til et dyk i økonomien på 5,3 pct., mens eksempelvis Australiens og New Zealands økonomier vil skrumpe med henholdsvis 4,2 pct. og 6,1 pct.

Kun Kina, Bangladesh og Vietnam står til en fremgang i økonomien i 2020. Ifølge IMF vil den kinesiske økonomi vokse med knap 2 pct. i år, mens det for Vietnams og Bangladeshs vedkommende drejer sig om en BNP-vækst på henholdsvis 1,6 pct. og 3,8 pct.

Men den gode nyhed er, at det allerede næste år lysner kraftigt. IMF forudser således næste år en fremgang i de asiatiske økonomier på 6,9 pct.

»Men selv med en økonomisk vækst i den størrelsesorden, vil værdiskabelsen stadig være lavere ved udgangen af 2021, end vores prognoser forudså før coronapandemien,« skriver IMF i analysen.

Og de negative konsekvenser af pandemien stopper ikke her.

IMF vurderer, at coronakrisen vil efterlade de asiatiske økonomer med »dybe sår«, og konsekvenserne vil række langt ind i det kommende årti.

Således vurderer IMF, at den samlede økonomiske vækst i de asiatiske lande kan ende med at blive op mod 5 pct. lavere, end de økonomiske prognoser forudså inden coronaen ramte.

BRANCHENYT
Læs også