Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Stigende smittetal sænker humøret hos Europas største økonomi

Den stigende coronasmitte på tværs af Europa har sænket troen på fremtiden blandt de tyske virksomheder, viser nye tal fra det såkaldte IFO-indeks.

Arkivfoto: AP/Michael Sohn

Coronapandemien er igen på fremmarch i Europa, og det har lagt en dæmper på stemningen blandt de tyske virksomheder.

Det viser nye tal fra det såkaldte IFO-indeks, der måler erhvervstilliden blandt 7.000 tyske virksomheder ved at spørge ind til den aktuelle økonomiske situation og virksomhedernes syn på de kommende seks måneder.

Således faldt indekset fra 93,4 i september til 92,7 i oktober – og dermed er de tyske virksomheders optimisme dalet en smule den seneste måned.

Det er første gang siden april, hvor coronakrisen lukkede store dele af Europa ned, at indekset falder.

Ser man udelukkende på virksomhedernes forventninger til økonomien over det næste halve år, falder indekset mere. I oktober ligger indekstallet på 95 mod 97,7 i sidste måned.

»Det er en streg i regningen, at forventningerne tager et skridt ned, men vi må også erkende, at det ikke kommer som nogen stor overraskelse,« siger Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

»Tyskland er ramt af en ny smittebølge ligesom mange andre lande. Så de ellers lyse udsigter for tysk økonomi er blevet lidt mindre lyse efter den nye smittebølge og tilhørende restriktioner, som udgør en reel risiko for økonomien,« tilføjer han.

Tyskland er Europas største økonomi og samtidig Danmarks største handelspartner. Ifølge Arbejdernes Landsbank er omkring 115.000 danske arbejdspladser i højere eller mindre grad bundet op på handlen med Tyskland.

Ifølge Helge J. Pedersen, cheføkonom i Nordea, er der ingen tvivl om, at tysk økonomi stadig arbejder sig stabilt ud af krisen, men at tempoet i genopretningen af økonomien nu løjer en smule af.

»Vi forventer nu, at tysk økonomi vil skrumpe med 6 pct. i år for derefter at opleve en fremgang på 4 pct. til næste år,« siger han.

Den tyske forbundsregering har iværksat omfattende hjælpepakker til erhvervslivet. Den direkte støtte beløber sig til ca. 12 pct. af det tyske bruttonationalprodukt (BNP). Oven i det skal lægges lån og garantier svarende til 25 pct. af BNP.

»Det er et enormt beløb, som formentlig vil kunne hjælpe økonomien gennem krisen uden en alt for voldsom stigning i arbejdsløsheden,« siger Helge J. Pedersen.

BRANCHENYT
Læs også