Økonomi

ECB fastholder renten og stort opkøbsprogram - nye tiltag kan være på vej til december

Den Europæiske Centralbank (ECB) kører videre med sin lempelige pengepolitik.

Pandemien fik ECB til at søsætte et stort opkøbsprogram for at holde hånden under økonomien i Eurozonen. Foto: AP/Michael Probst

Den Europæiske Centralbank (ECB) med Christine Lagarde i spidsen kan meget vel være klar med en ny salve af pengepolitiske tiltag til december, hvis økonomien i eurozonen har brug for mere hjælp. Det står klart, efter dagens møde i ECB’s såkaldte Styrelsesråd.

»I det nuværende miljø, hvor risici er i nedadgående retning, vil Styrelsesrådet nøje vurdere nye oplysninger, herunder pandemiens dynamik, udsigterne for udrulning af vacciner samt udviklingen i valutakursen,« lyder det fra ECB.

Ifølge ECB vil nye prognoser til december gøre Styrelsesrådet i stand til at foretage en grundig vurdering af økonomien. Og på denne baggrund vil den træffe beslutninger, som rådet finder passende i forhold til at modvirke pandemien og en inflation, der ligger under målsætningen.

»På trods af problemer i massevis holder ECB pengepolitikken i ro. ECB signalerer dog meget kraftigt, at næste rentemøde i december kan byde på en julegave til investorerne og de danske boligejere,« skriver Søren V. Kristensen, der er cheføkonom i Sydbank, i en kommentar.

Mens ECB signalerer, at den er klar til at komme med tiltag, har centralbanken indtil nu valgt at holde sig i ro. Den ledende rentesats er blevet fastholdt på rekordlave -0,5 pct. På dagens møde i Styrelsesrådet er der heller ikke blevet ændret på det såkaldte Pandemic Emergency Purchase Program (PEPP), som er blevet sat i gang som følge af coronakrisen. Endelig ruller det almindelige opkøbsprogram også ufortrødent videre.

Grænsen for opkøb i det pandemiske opkøbsprogram blev i juni hævet med 600 mia. euro, så loftet nu lyder på 1.350 mia. euro. Det oprindelige opkøbsprogram (APP), der har kørt i flere år, lyder på 20 mia. euro om måneden. Men dette kan der altså blive ændret på til december, lyder det.

»Inflationen er alt for lav, og endnu mere presserende, så er Europa i øjeblikket ramt af en voldsom anden bølge af covid-19. Det har fået flere store europæiske lande til at indføre endog meget skrappe restriktioner,« påpeger Søren V. Kristensen.

»Alt det kan gøre det sværere for ECB at opfylde inflationsmålsætningen, og derfor trækker det i retning af, at Lagarde og co. på rentemødet i december skal i arbejdstøjet igen. Det kan måske endda være sådan, at en ny runde med stor uro på de finansielle markeder kan tvinge ECB til at træde i aktion allerede i de kommende uger,« vurderer Søren V. Kristensen.

I Arbejdernes Landsbank venter man også, at der kommer nye pengepolitiske lempelser til december.

»De mest friske tal for europæisk økonomi viser, at den økonomiske aktivitet gik et gear ned i oktober. Således faldt PMI-indekset under 50 i oktober. Det er grænsen for, om økonomien bevæger sig frem eller er i tilbagegang. Med den seneste smittespredning og bølge af nye restriktioner forventer vi, at nøgletallene yderligere vil tilte til den svage side over den kommende periode,« skriver Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, i en kommentar.

BRANCHENYT
Læs også