Økonomi

Lagarde: »Vi ser på alt til december. Og vi vil rekalibrere alle vores finansielle instrumenter«

Den Europæiske Centralbank får udarbejdet nye prognoser, som vil afgøre nødvendigheden af yderligere tiltag på mødet i december.

Ikke siden Statsgældskrisen i midten af det forgangne årti har en ECB-præsident været så udfordret, som Christine Lagarde er det netop nu på grund af coronakrisen. Foto: Reuters/Kay Nietfeld

Den Europæiske Centralbank (ECB) holder renten i ro og fortsætter med de store opkøbsprogrammer. Men det ændrer sig til december, når banken har nye prognoser og analyser klar.

Det står klart efter dagens møde i Styrelsesrådet i ECB.

Mødet blev afholdt på et dystert bagtæppe og nærmest kun et døgn efter, Tyskland og Frankrig indførte nye strenge restriktioner i landene for at inddæmme coronaepidemien.

»Vi vil rekalibrere vores forskellige instrumenter for at sikre den økonomiske genrejsning på det næste styrelsesmøde. Vores folk er allerede i gang med at se på mulighederne. Og det bliver ikke kun én enkelt ting. Det bliver alle vores instrumenter,« siger Christine Lagarde, der er præsident for ECB på pressekonferencen efter dagens møde i Styrelsesrådet i ECB.

Ifølge ECB vil nye prognoser til december sætte Styrelsesrådet i stand til at foretage en grundig vurdering af økonomien. Og på denne baggrund vil den træffe beslutninger, som rådet finder passende i forhold til at modvirke pandemien og en inflation, der ligger under målsætningen.

Flere af spørgsmålene på pressemødet gik på, om ECB enten ville ”sænke renten” eller ”øge opkøbsprogrammerne” eller om ”ECB havde et nyt inflationsmål”.

Christine Lagarde ville ikke gå ind på den diskussion. Men hun gjorde det klart, at ECB kommer til ikke blot af ændre - eller rekalibrere som hun sagde - en enkelt del af den politik, som ECB har i værktøjskassen.

Derimod bliver det alle de værktøjer ECB har, der bliver sat ind for at nå de mål, man søger at opnå, og for at afbøde krisen bedst muligt.

»Men der er ingen tvivl om, at vi allerede nu kan se, at det hele ”tilter” mod en værre udvikling af økonomien end tidligere antaget,« sagde ECB præsidenten.

BRANCHENYT
Læs også